III. Test-Lélek Konferencia

Original conference call (in Hungarian):

2016. november 25-én 10 órától megrendezik a III. Test-Lélek Konferenciát. Téma: “Csoportos módszerek a rehabilitációban”. Helyszín: Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Főépület, Kápolna. Cím: Budapest, XII. Szanatórium utca 19.

 

oori_logo    OOI

 

Topic: III. Body and Mind Conference

National Institute for Medical Rehabilitation

National Cancer Institute

 

Location: Budapest, Hungary

Time: November 25, 2016

 

Presentation: Új csoporttagok, az appok és a hangvezérelt virtuális asszisztensek az onkológiai ellátásban

 

Abstract (in Hungarian):

A depressziót, szorongást, életminőség romlását, stigmatizációt is felölelő distressz az egyik központi élménye a daganatos tapasztalatnak, ugyanakkor a hőmérséklet, légzés, pulzus, vérnyomás, és fájdalom mellett a hatodik életjel. A daganatos distressz bizonyítottan módosítható így a páciens számára ez egy tudatosan kezelhető pszichoszociális tényező. Daganatos betegek, hozzátartozók és orvosok számára distressz-mérést lehetővé tevő applikációt dolgoztunk ki és mutattunk be januárban, Kolozsvárott. Az APSCO applikáció kifejlesztésére azért volt szükség, mert Romániában az onkológiai pszichoszociális ellátásban jellemzően nem használnak egyezményesített eszközöket, protokollokat, illetve korábbi kutatásainkban azt figyeltük meg, hogy a daganatos betegek részéről valós igény van arra, hogy valamilyen szintű lelki enyhülést tapasztaljanak meg. Ez az applikáció az első bizonyítékokra alapuló distresszmérő, önvezérelt eszköz, mely segítségével a páciens a hangulathőmérők (ET) – stressz, szorongás, depresszió, harag – beállítása révén mérheti fel distessz-szintjét, és azonnali visszajelzést kap arról, hogy szüksége van-e segítségre.  A Google Play-en letölthető APSCO nevű applikáció nemcsak a daganatos distresszt méri, hanem azt is jelzi, hogy mikor kell támaszt kérni, illetve megyékre, városokra lebontva ajánl közelben levő önsegítő csoportokat vagy szakembereket az igénylőknek.

A digitális egészségügyre próbáltunk rákapcsolódni ezzel az applikációval, amely közben újfajta pszichoedukációs eszközökkel próbálkozik, mint a hangvezérelt virtuális asszisztensek (Amazon Alexa, Google Now, Siri, Cortana, M). Például, júniustól a Bostoni Kórház onkológiai osztályain alkalmazni kezdték az Alexa nevű hangvezérelt virtuális asszisztenst. Milyenek is ezek az új csoporttagok?

 

Professional networking:

Prof Ágnes Riskó, National Cancer Institute

Péter Kovács, National Cancer Institute

Zsuzsa Koncz, National Cancer Institute

 

Conference program is here.

More information on this link.

 

###