Newsletter Psiho-Oncologie Decembrie 2017

Stimați colegi,

1. Asociația Pentru Servicii și Comunicare în Oncologie – APSCO este partener al proiectului european “Sprijinirea persoanelor afectate de cancer în viața lor socială și profesională – SPAC”, care a început pe 1 septembrie 2016. Partenerii SPAC sunt: UMF Cluj-Napoca, Fondatione ANT Italia Onulus, Institut INPRO a.s., Rize Anadolu Saglik Meslek Lisesi și Institutul Postliceal Phoenix. În perioada 19 – 20 Decembrie 2017 la Bologna a avut loc întâlnirea transnațională stabilită în proiectul SPAC. În cadrul acestei reuniuni de lucru au participat reprezentanți ai organizațiilor partenere.

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului SPAC îl reprezintă realizarea unui curs online. Scopul acestui curs constă în dezvoltarea abilităților și competențelor persoanelor afectate de cancer și a celor care relaționează cu aceștia (aparținători, colegi de muncă, profesioniști din domeniul medical ș.a.m.d). Acesta este structurat pe 4 module tematice: 1) Trăind cu cancer; 2) Comunicarea cu persoanele afectate de distres; 3) Cancerul la locul de muncă. Reinserția profesională; 4) Securitatea și confidențialitatea pe internet.

2. În perioada 4 – 8 decembrie 2017 s-au organizat Zilele Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca în programul cărora a avut loc prezentarea posterului – O investigație în intervențiile psihosociale pentru îmbunbătățirea calității vieții pacienților cu cancer de sân (Alexandra-Ana Tolnai, Florina Pop, Patriciu Achimaș-Cadariu, Alexandru Irimie). Mai multe detalii cu privire la agenda întâlnirii puteți găsi aici.

3. Anunțăm cu interes apariția unei cercetări noi în domeniul psiho-oncologiei din România: Iancu, M., Pop, F., Gherman, A., Zgaia, A., Vlad C., Farcaș, R.I., Achimaș-Cadariu, P. (2017). The Effect of psychological group intervention on emotional problems, event impact and quality of life in breast cancer patients under radiotherapy: a pilot study. Journal of Evidence-Based Psychotherapies, 17(2), 133-146. 

4. Vă așteptăm în continuare să vă alăturați echipei de psiho-oncologie din România prin aderarea ca și membru al Societății Internaționale de Psiho-Oncologie, urmând procedura de înscriere de pe site-ul oficial: https://ipos-society.org/apply/. Taxele pentru toate categoriile de profesioniști din România sunt reduse pentru anul 2018.

5. Cu dorinţa de a reflecta împreună asupra experienţei neoplazice din România, fragmentul din acest număr pentru secţiunea “Vocea Pacientului” este următorul:

“Ce plan de viitor aveți?

-Plan de viitor? Să mă mențin așa, să pot să mă mai mișc și eu, să pot să fac și eu ceva. Să nu ajung și eu să nu pot să umblu, cum am mai pățit, că în noiembrie am umblat în cârje; și aia tare m-o deranjat. M-am speriat foarte rău! Deci, să, să nu mă agravez mai tare- asta-i mai- încă-s tânăr, 47 de ani, na! Și, asta e: să, să, să nu mi se mai agraveze mai tare boala, atât.”

Pacient spitalizat, sex masculin, mediul rural

Sursa: Dégi, L. C. (2016). Povestea oncologică în România: șansa la luptă: Presa Universitară Cluj

Vă rugăm să ne transmiteți anunțuri, informații utile pe care doriți să le trimiteți colegilor. Vă mulțumim mult!

Vă urăm Sărbători Fericite! Un An Nou mai blând, alături de oameni buni și dragi!

 

Cu deosebit respect,

 Drd. Florina Pop, IOCN

Psiholog clinician specialist

și

Dr. habil. Dégi L. Csaba PhD MSW

 
###