Newsletter Psiho-Oncologie Februarie 2018

Stimați colegi,

1. Lista acțiunilor aprobate cu ocazia Zilei Mondiale contra Cancerului din 2018, inclusiv din România poate fi accesată la următorul link: http://www.worldcancerday.org/map.

2. Mesajul Asociației Pentru Servicii și Comunicare în Oncologie – APSCO transmis cu ocazia Zilei Mondiale contra Cancerului 2018 poate fi vizualizat aici:

3. Suntem încântați să vă anunțăm că a fost lansat studiul internațional IPOS Survivorship Study 2018. Scopul studiului este de a evalua implicarea în servicii clinice și de cercetare a pacienților cu cancer / supraviețuitori din diferite grupe de vârstă și a persoanelor care îi îngrijesc. În prima fază a acestei inițiative, ancheta on-line solicită profesioniștilor din domeniul sănătății percepția lor despre nevoile nesatisfăcute în îngrijirea optimă a persoanelor afectate de cancer din întreaga lume. Vă rugăm faceți click pe web site-ul de mai jos pentru a accesa chestionarul in limba română: https://redcap.miami.edu/surveys/?s=C8WAJ73KPP. Vă mulțumim anticipat pentru participarea la acest sondaj: https://ipos-society.org/ipos-survivorship-online-survey/. Echipa din România e formată din Dr. Csaba Dégi, Dr. Andrada Pârvu, Drd. Florina Pop.

4. Un alt eveniment care a marcat Ziua Mondială contra Cancerului în data de 4 februarie a fost adăugarea listei de probleme în cadrul aplicației APSCO. O imagine mai completă a acestei aplicații vă puteți face, accesând:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.apsconcology.apsco.

5. Puteți urmări emisiunea de la TVR CLUJ în care  Doamna Albert Orsolya Antal discută despre calitatea vieții și nevoile psihologice ale pacienților oncologici cu supraviețuitoarea de cancer Éva Rácz și dr. Csaba L. Dégi:

6. Un proiect de conștientizare a bolii oncologice – “Ți-e frică de cancer?” poate fi vizualizat mai jos:

7. Reprezentanții psihologilor clinicieni din toată țara s-au reunit în data de 24.02.2018 cu scopul de a realiza un memoriu prin care să argumenteze încadrarea psihologului clinician în categoria de personal clinic medical. Susținem acest demers cu atât mai mult cu cât responsabilitățile unui psiholog clinician care lucrează cu pacienții oncologici reprezintă o activitate clinică complexă și extrem de solicitantă, care se desfășoară în unitatea clinică (atât la patul pacientului cât și în cabinetul psihologic). În acest context o încadrare a psihologilor în categoria activităților paraclinice din unitatea clinică și neplata unor sporuri salariale, specifice mediului clinic de desfășurare a activităților profesionale reprezintă o eroare. Cu această ocazie, solicităm și susținem respectuos schimbarea încadrării psihologilor din categoria personalului de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare, în categoria personalului de specialitate medico-sanitar, având în vedere specificul clinic al activităților psihologice.

8. Merită să ne amintim faptul că, pentru prima dată în țara noastră s-a recunoscut și inclus în capitolul Tratament suportul psiho-oncologic și suportul social prin Ordinul transmis de către Ministerul Sănătății cu nr. 236 din 03.03.2016 cu privire la înființarea Comitetului pentru elaborarea Planului național multianual integrat de control al cancerului pentru perioada 2016-2020. Din grupul de lucru dedicat Psiho-Oncologiei au făcut parte psihologii Florina Pop, Rodica Tanase și Roxana Postolica, iar din grupul de lucru dedicat Asistenței și Suportului Social în Oncologie a făcut parte Conf. Dégi L. Csaba. Datorită faptului că suportul psihosocial pentru pacientul oncologic este extrem de important solicităm respectarea introducerii dimensiunii psihologice și sociale în Planul Multianual integrat al cancerului.

9. Cu ocazia desfășurării ediției a 4 a Masterclass Școala Pacienților 2018 s-a susținut asistența psihosocială în oncologie. Mai multe detalii din discuția cu doamna Sorina Pintea, Ministrul Sănătății pot fi urmărite aici:


10. Anunțăm faptul că mai există 5 locuri pentru workshopul susținut de doamna Prof. Lea Baider. Tematica este cancerul în familie și în viața de cuplu din perspectiva dovezilor științifice și a cazurilor clinice. Workshopul de o zi se adresează exclusiv profesioniștilor psihosociali din domeniul oncologiei (psiholog, asistent social, consilier, preot etc.). Vă rugăm să completați următorul formular on-line dacă doriți să participați la acest eveniment profesional: https://goo.gl/forms/VbLDH9oUujUWddjN2. Taxa de participare este de 120 ron/persoană. Vă așteptăm cu drag!

11. Suntem întristați să vă împărtășim vestea despre trecerea în neființă a doamnei dr. Andrea Patenuaude în data de 30 ianuarie 2018, după ce a luptat cu un cancer recurent. În comunitatea IPOS, Doamna Andrea Patenaude este probabil cea mai cunoscută pentru pasiunea sa în ceea ce privește oncologia pediatrică psihosocială. https://ipos-society.org/remembering-andrea-patenaude-ipos-volunteer-friend/.

12. Vă așteptăm în continuare să vă alăturați echipei de psiho-oncologie din România prin aderarea ca și membru al Societății Internaționale de Psiho-Oncologie, urmând procedura de înscriere de pe site-ul oficial: https://ipos-society.org/apply/. Taxele pentru toate categoriile de profesioniști din România sunt reduse pentru anul 2018.

13. Cu dorinţa de a reflecta împreună asupra experienţei neoplazice din România, fragmentul din acest număr pentru secţiunea “Vocea Pacientului” este următorul:

Nu pot să zic că am avut – nu pot să zic că am avut momente pozitive. Deci întâlnirile cu colegii – că vin și mă încurajează – sau familia, înțelegeți? Nu mă lasă singură, zilnic cineva este la mine – nu neaparat în detrimentul celorlalți – cum să zic? Astea-s, astea sunt momentele plăcute; și când mă calmez și nu mă doare, înțelegeți? Na, cel mai trist este atunci când într-adevăr te doare.”

Pacient spitalizat, sex feminin, mediul rural

Sursa: Dégi, L. C. (2016). Povestea oncologică în România: șansa la luptă: Presa Universitară Cluj

Vă rugăm să ne transmiteți anunțuri, informații utile pe care doriți să le trimiteți colegilor. Vă mulțumim mult!

 

Cu deosebit respect,

 Drd. Florina Pop, IOCN

Psiholog clinician specialist

și

Dr. habil. Dégi L. Csaba PhD MSW

 
###