Newsletter Psiho-Oncologie Iunie 2018

Stimați colegi,

1. Calitatea îngrijirii cancerului contează. Gestionarea tratamentului pentru cancer este complexă și pentru a obține cele mai bune rezultate în coordonarea pacientului cooperarea între discipline este esențială. Fiecare profesie aduce seturi de competențe unice și cunoștințe despre procesul de luare a deciziilor privind tratamentul individualizat al pacienților oncologici. Este vorba de o multidisciplinaritate care asigură o astfel de muncă în echipă și se află în centrul misiunii ECCO – Organizaţia Europeană Împotriva Cancerului.
Pentru a promova avantajele pe care multidisciplinaritatea le aduce, ECCO dezvolta în prezent o serie de documente care pledează pentru îmbunătățiri în îngrijirea pacientului oncologic intitulată “Cerințele esențiale pentru îngrijirea de calitate a pacienților cu cancer” (ERQCC). Mai multe informații puteți găsi pe site-ul Organizației Europene de Cancer: https://www.ecco-org.eu/ERQCC.

Comitetul ECCO a decis în 2016 să se angajeze în acest proiect pentru a aborda disparitățile care există în întreaga Europă în calitatea îngrijirii cancerului. Cerințele esențiale nu sunt ghiduri de practică clinică, ci, în schimb, scopul lor este să completeze liniile directoare prin abordarea modului în care trebuie organizată îngrijirea oncologică. Prin urmare, acest proiect acționează ca un mijloc de a proteja pacienții cu cancer din Europa și de a promova nivelul de îngrijire pe care ar trebui să li se acorde.
În perioada 30 – 31 mai 2018 a avut loc o nouă întâlnire de lucru în Bruxelles privind dezvoltarea cerințelor esențiale în îngrijirea de calitate a pacienților cu cancer pulmonar și ovarian. Conf. Dr. Habil. Dégi László Csaba, directorul Societății Internaționale de Psihooncologie, este reprezentatul IPOS la acest program european. El a prezentat cerințele psihosociale esențiale privind îngrijirea de calitate a pacienților cu cancer pulmonar. Vă rog consultați prezentarea prin imaginile inserate.

Partenerii implicați sunt: European Organisation for Research and Treatment of Cancer (EORTC); European Society for Radiotherapy and Oncology (ESTRO); European School of Oncology (ESO); European Cancer Organisation Patient Advisory Committee (ECCO PAC); European School of Oncology (ESO); European Society of Pathology (ESP); International Psycho-Oncology Society (IPOS); European Association of Nuclear Medicine (EANM); European Oncology Nursing Society (EONS); International Society of Geriatric Oncology (SIOG); Cardiovascular and Interventional Radiological Society of Europe (CIRSE); European Society of Radiology (ESR); European Society of Oncology Pharmacy (ESOP); European Society of Surgical Oncology (ESSO); European Cancer Organisation (ECCO); Association of European Cancer Leagues (ECL); Organisation of European Cancer Institutes (OECI); European School of Oncology (ESO).

 

2. În perioada 8-10 iunie 2018, 210 participanți din 156 de organizații și 35 de țări s-au reunit la Bruxelles pentru Congresul Anual al Coaliției Europene a Pacienților cu Cancer (ECPC). Pentru mai multe detalii și agenda întâlnirii click aici: http://www.ecpc.org/about-us/annual-general-meetings/ac-2018.

Reprezentanții organizațiilor de pacienți, ai mediului academic, ai profesioniștilor din domeniul sănătății și ai industriei s-au întâlnit pentru a discuta comunicarea, evaluarea tehnologiilor medicale, terapia imuno-oncologică și supraviețuirea.

Membrii Coaliției Europene a Pacienților cu Cancer au fost selectați pentru a împărtăși cele mai bune practici, succese și provocări. Asociația Pentru Servicii și Comunicare în Oncologie – APSCO a fost selectată din România. Conf. Dr. Habil. Dégi László Csaba, președintele APSCO a prezentat un exemplu de succes despre aplicația gratuită de evaluare și managment al distresului oncologic. Prezentarea lui poate fi vizionată mai jos:

3. Vă reamintim despre studiul internațional IPOS Survivorship Study 2018. Scopul acestuia este de a evalua implicarea în servicii clinice și de cercetare a pacienților cu cancer / supraviețuitori din diferite grupe de vârstă și a persoanelor care îi îngrijesc. În prima fază a acestei inițiative, ancheta on-line solicită profesioniștilor din domeniul sănătății percepția lor despre nevoile nesatisfăcute în îngrijirea optimă a persoanelor afectate de cancer din întreaga lume. Experiența dumneavoastră contează, astfel că vă rugăm faceți click pe web site-ul de mai jos pentru a accesa chestionarul in limba română: https://redcap.miami.edu/surveys/?s=C8WAJ73KPP. Vă mulțumim anticipat pentru participarea la acest sondaj: https://ipos-society.org/ipos-survivorship-online-survey/. Echipa din România e formată din Dr. Csaba Dégi, Dr. Andrada Pârvu și Drd. Psiholog clinician specialist Florina Pop. Vă rugăm cu stimă să finalizați chestionarele deja începute!

 

4. În data de 14 iunie, de la ora 11.00 până la ora 12.30 doamna Profesor Miri Cohen a susținut la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității Babeș-Bolyai o prelegere cu tema: Cancer Survivorship: Symptoms, Coping, Well-being and Personal Growth. Dânsa este directorul Școlii de Asistență Socială, de la Universitatea din Haifa, Israel și președintele Societății de Psiho-Oncologie din Israel. Prezentarea ei poate fi descărcată AICI.

 

5. Asociația pentru Servicii și Comunicare în Oncologie (APSCO) a organizat pe data de 22 iunie de la ora 9.00 până la ora 17.00, la Cluj-Napoca un workshop extraordinar cu doamna Profesor Lea Baider, unul dintre fondatorii psiho-oncologiei, psiholog clinician și psihoterapeut la Spitalul Hadassah din Ierusalim. Tema evenimentului a fost “Pacienții cu cancer în familie și cuplu“, abordare bazată pe dovezi științifice și cazuri clinice.

Evenimentul a fost reflectat la Știrile TVR:

6. “Există Viață Dincolo de Incurabil” a fost denumirea conferinței medicale din data de 22 iunie 2018 susținută de Asociația ReDescoperă Fericirea, în colaborare cu Primăria Cluj-Napoca și Casino Centru de Cultură Urbană, în Parcul Central Cluj Napoca.

Conferința s-a adresat pacienților cu profil oncologic, aparținătorilor acestora și nu numai. Scopul acesteia este de a schimba ideile preconcepute ale societății vis a vis de această boală, de a recunoaște importanța prevenției și a depistării bolii într-un stadiu incipient, de a identifica factorii de risc, de a urma tratamente precise, de a uza de elementele motivaționale, de a accepta boala, de a înțelege rolul și importanța psiho-oncologiei pentru pacienții diagnosticați cu cancer, precum și a nutriției în tratamentul și prevenirea cancerului, și, nu în ultimul rând, de a promova un stil de viață sănătos.

Invitații de seamă ai acestei conferințe au fost: d-nul prof. dr. Pavel Chirilă, doctor în științe medicale, d-nul dr. Gabriel Lazar, șef de lucrări UMF, medic primar chirurgie oncologică la Institutul Oncologic ”Prof. Dr. I. Chiricuță” din Cluj Napoca, d-nul dr. Dan Mircea Fărcaș, medic primar cardiolog, autorul cărții “Virtuți Adormite”, prima carte motivațională din România pentru pacienții cu boli cronice, d-nul dr. conf. Degi L. Csaba, director IPOS – International Psycho-Oncology Society și președinte APSCO –Asociația pentru Servicii și Comunicare în Oncologie și doamna Claudia Serban, pacient diagnosticat cu cancer, supraviețuitoare a acestei maladii.

Invitata surpriză a fost doamna Profesor Lea Baider. Mesajul puternic al doamnei Prof. Lea Baider în conversație cu Dr. Gabriel Lazăr despre nevoia de îngrijire oncologică psihosocială în România poate fi urmărit mai jos:

 

7. În perioada 28 – 29 Iunie 2018 în Turcia, Rize a avut loc întâlnirea transnațională stabilită în proiectul “Sprijinirea persoanelor afectate de cancer în viața lor socială și profesională – SPAC”. Temele abordate includ stadiul actual al activității destinate în principal obiectivelor proiectului, evaluării și diseminării. În cadrul acestei reuniuni de lucru participă reprezentanți ai organizațiilor partenere. Mai multe detalii găsiți aici: http://www.spac-help.com/.

8. Institutul Oncologic “Prof. Dr. I. Chiricuță” (IOCN) este acreditat ca fiind Centru Clinic de Cancer (Clinical Cancer Center), o înaltă clasificare acordată de către echipa de evaluare a Organizației Europene a Institutelor de Cancer (OECI). IOCN este și singura instituție cu profil oncologic din România care a primit această recunoaștere europeană ca urmare a muncii de zi cu zi a personalului medical, de cercetare și auxiliar. Menținem standardele inclusiv prin acordarea unei atenții deosebite programului de instruire specific asistenței medicale în Oncologie. Astfel că în data de 25 iunie, de la ora 14.30 la ora 16.00 d-șoara drd. psiholog clinician specialist Florina Pop în colaborare cu d-na director de îngrijiri Marilena Cheptea au organizat un workshop cu tema: Abordarea pacientului neoplazic: de la distresul oncologic la comunicarea eficientă în situațiile limită.

9. Psiho-Oncologia în Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuță înseamnă grijă pentru pacientul oncologic și aparținătorii acestuia prin oferirea suportului psihologic de calitate, implicarea în activități de cercetare, dar și realizarea de materiale educative, precum cele trei broșuri extrem de utile care pot fi decărcate aici:

 

10. Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca (IOCN) organizează în perioada 5-7 iulie 2018, Zilele Young Oncology Cluj-Napoca – „Prezent și Viitor în abordarea afecțiunilor oncologice”. Evenimentul se va desfășura în cadrul IOCN (str. Republicii, nr. 34-36, Cluj-Napoca) și se adresează profesioniștilor din domeniul oncologiei și a specialităților conexe, medici rezidenți, tineri specialiști, asistenți medicali, psihologi, asistenți sociali, fizicieni, chimiști, biologi cu vârsta maximă de 40 de ani. Cu această ocazie, sunteți invitați să participați la sesiunile de postere, lucrări științifice și workshopuri, inclusiv din domeniul psiho-oncologiei. Pentru participare vă rugăm să vă înscrieți, accesând și completând următorul formular: http://bit.do/eonYq. Termenul limită pentru înscriere: duminică, 1 iulie 2018, ora 18:00. Pentru orice întrebări, nelămuriri sau informații, vă rugăm, nu ezitați să ne contactați la următoarea adresă de e-mail: iocn.amo@gmail.com.

11. Deși se înregistrează progrese în domeniul oncologiei există o serie de inițiative, precum cea a utilizării canabisului în scop medicinal. Mai multe detalii puteți afla accesând link-ul de mai jos: http://bit.do/eonYG.

 

VOCEA PACIENTULUI

Pacienții oncologici au o viață atât înainte de boală, cât și în timpul tratamentelor medicale, dar și o viață după cancer, așa că haideți să reflectăm la următoarea mărturisire:

Cum a reacționat familia?
Triști, supărați. În bucurie nu poți, în orice caz. Tristețe și disperare. Nu știam încotro să apucăm, că încă nu știam mai nimic. Dar mi s-a spus că mă vor duce la Oncologie și îmi vor da tratament acolo. Cam atâta știe și familia. Deci supărați.

Pacient spitalizat, sex feminin, 45 de ani, mediul rural

Sursa: Dégi, L. C. (2016). Povestea oncologică în România: șansa la luptă: Presa Universitară Cluj

Mulțumesc mult d-șoarei drd. psiholog clinician specialist Florina Pop pentru colaborare.

Începând din luna iulie, Newsletterul de Psiho-Oncologie va apărea trimestrial. Ne vom întâlni în septembrie.

Cu deosebită considerație,

Drd. Florina Pop, IOCN

Psiholog clinician specialist

și

Dr. habil. Dégi L. Csaba PhD MSW

 
 ###