Stimați colegi,
1. Sincere felicitări tuturor colegilor din România care au depus abstracturi la Conferința Mondială de Psiho-Oncologie! În aceste zile au sosit confirmările de prezentare pentru congresul organizat de către Societatea Internațională de Psiho-Oncologie (IPOS), care se va desfășura în perioada 14-18 august la Berlin. Sperăm să îi revedem pe toți colegii din România și vă așteptăm cu drag și la simpozionul special “Developments of Psycho-Oncology in Central Eastern Europe”, din cadrul conferinței IPOS 2017. Atașat găsiți informațiile utile transmise de către organizatori.
2. Vă invităm în continuare să vă reînoiți calitatea de membru în Societatea Internațională de Psiho-Oncologie, iar dacă nu sunteți încă membru activ în IPOS, vă rugăm să vă înscrieți aici: http://ipos-society.org/ipos-now-accepting-new-members-renewal-2017/.
3. Vă recomandăm cursurile gratuite de psihooncologie în limba română de la IPOS. Primul curs este: “Managementul comportamentului suicidar la pacienții cu cancer”
4. În numărul nou al revistei PALIAŢIA – Revista de Îngrijiri Paliative din România a fost publicată o recenzie scrisă de către domnișoara Anca Sav, întitulată: ”Pioneriat în psiho-oncologia românească”. Ea poate fi lecturată, în limba română și engleză, aici.
5. Vă anunțăm că vă puteți abona direct la Newsletterul de Psiho-Oncologie pe adresa: http://www.psychooncology.ro/.
6. Vă semnalăm apariția unui articol nou din domeniu:
Zgaia, A., Pop, F., Sandesc, D., & Irimie, A. (2017). Rolul intervenției psihologice in tratamentul durerii acute postoperatorii. In A. F. Marin (Ed.), Viața medicala (vol. Terapia durerii, p. 70-71). București: ETNA.
7. În perioada 23-24 mai 2017, la invitația Amgen Oncology, Președintele Asociației Pentru Servicii și Comunicare în Oncologie – APSCO D-nul Conf. Univ. Dr. Habil. Dégi L. Csaba a participat în Elveția la un masterclass intensiv pentru experți calificați și cu experiență în comunicare oncologică. Atelierul, condus de Profesor Dame Lesley Fallowfield, antrenează profesioniști în domeniul îngrijirii cancerului pentru îmbunătățirea abilităților de comunicare atunci când vorbesc cu pacienții cu boală osoasă metastatică în cancerul de sân și de prostată. Această întâlnire a fost susținută de un grant educațional medical nelimitat de către Amgen Oncology. Amgen Oncology nu au avut nici o influență asupra conținutului programului. Mai multe informații găsiți aici.
8. La final, cu scopul de a reflecta împreună asupra experienței neoplazice din România, fragmentul din acest număr pentru secțiunea “Vocea Pacientului“ este următorul:
” – Și povestiți-mi cum vă ajută familia acasă?
– Apoi familia – acasă îi numa’ băiatu’.
– Numai cu băiatu’: el spală, el face mâncare el face tot, tot, tot. Eu n-am putut să fac absolut nimic un an de zile, n-am putut să fac deloc, deloc. Că m-am obosit, că mi-o venit tare mult sânge pe nas și închegat; și așa o curs! Și apoi am rămas așa de slabă, că nu puteam din spate nimic să fac, na. Nu mă puteam scula, nu mă sculam de pe pat. Acuma mă mai scol încoace – încolo și tot așa mi-o zis domnul doctor, că-s anemică, că-s anemică și nu – O zis că s-o îmbunătățit sângele și s-o, s-o mai – o fost – poate dumneata știi, o fost patru sute sau patru mii, la anemie de globule, sau ce o fost alea roșii, alea o fost slabe.
– Roșii o fost slabe; și nu s-o coagulat sângele, dar acuma nu știu câte am, acuma șase sute sau – că eu nu mă pricep la – na; da’ o fost una lângă mine, care alea albe i-o fost puține, patru sute. Eu n-am știut că și alea-s puține, numa’, numa’ că cele roșii, cele roșii. Na, și-apoi aia i-o dat și la aia ciclosporină. Asta, asta am luat, cred că vreo un milion șase sute și nu știu câte tablete. Șase la zi, de-alea mari, cum v-am arătat. Șase la zi am luat, na. Și acuma văd că pot mere, pot veni, pot – nu mai obosesc așa de rău. Și că văd că am prins un pic de putere și am pus pe mine, am pus un pic de carne pe mine; că doară eram – cum îmi erau mâinile, stoarse. Numa’ s-o lungit pielea. Când m-o apucat durerea, m-o tăiat peste mijloc; așa m-o tăiat, de m-o îndoit în două, așa m-o tăiat de rău. Și i-am zis cătră una – că stau în Micro 14, la piața Someș, în blocul ăla mare cu două, două părți. Zâc la lift, îi zâc: așa mă doare păstă mijloc și m-o tăiat. îi zâc: io aci mor, lângă lift. Voiam să cobor jos. Și când să cobor, m-o apucat așa, o durere mare. Și zice du-te, du-te tanti, zice: aci la urgență, că acolo îi spitalul, du-te la urgență să-ți facă din ăsta, ni.“
Pacient spitalizat, sex feminin, 80 de ani, mediul rural (pag. 297)
Sursa: Dégi, L. C. (2016). Povestea oncologică în România: șansa la luptă: Presa Universitară Cluj
Vă așteptăm să ne transmiteți anunțuri, informații utile pe care doriți să le trimiteți colegilor.
Mulțumim mult!
Cu deosebită considerație,
Dr. habil. Dégi L. Csaba PhD MSW

###