Stimați colegi,
1. Pe 27 noiembrie a fost lansată, la Comisia Europeană, Declarația Comună a UE privind angajarea persoanelor cu boli cronice. Documentul este un apel la acțiune, care acoperă, de fapt, impactul bolilor cronice asupra pieței muncii și asupra societății, deci are o perspectivă largă și sistemică. Apelul la acțiune pentru angajarea persoanelor cu boli cronice prezintă elemente foarte importante legate de aspectele psiho-sociale ale muncii în cazul persoanelor afectate de boli cronice. Este foarte clar subliniat faptul că pe lângă medicul generalist, medicul de familie și pe lângă asistența medicală primară, echipa de îngrijire primară ar trebui să includă profesioniști psiho-sociali adică psihologi, asistenți sociali, consilieri, farmaciști, fizioterapeuți, specialiști din diverse profesii. Pentru mai multe detalii vă rugăm citiți știrea apărută pe pagina web a Revistei Politici de Sănătate, semnată de către Valentina Grigore: http://www.politicidesanatate.ro/apel-la-actiune-european-pentru-angajarea-persoanelor-cu-boli-cronice/. Textul integral al documentului cadru și al apelului la acțiune pot fi descărcate de pe pagina web a ECDA – European Chronic Disease Alliance. La dezvoltarea acestui document extrem de important a contribuit dr. Csaba L. Dégi, directorul Societății Internaționale de Psiho-Oncologie (IPOS). El a participat la lansarea documentului și susține pe deplin acest apel la acțiune, din partea IPOS. Mai multe informații găsiți aici: http://www.psychooncology.ro/eu-joint-declaration-on-the-employment-of-people-with-chronic-diseases/.
2. Suntem încântați să anunțăm că în curând va fi lansat studiul internațional IPOS Survivorship Study. Scopul studiului este de a evalua implicarea în servicii clinice și de cercetare a pacienților cu cancer / supraviețuitori din diferite grupe de vârstă și a persoanelor care îi îngrijesc. În prima fază a acestei inițiative, ancheta on-line solicită profesioniștilor din domeniul sănătății percepția lor despre nevoile nesatisfăcute în îngrijirea optimă a persoanelor afectate de cancer din întreaga lume. Studiul internațional va fi disponibil în 15 limbi: catalană, chineză (simplificată și tradițională), engleză, franceză, germană, hindi, maghiară, italiană, japoneză, coreeană, portugheză, română, spaniolă și turcă. Vă mulțumim anticipat pentru participarea la acest sondaj. Echipa din România va reveni cu detalii.
3. Societatea Română de Cancer a câștigat un grant în valoare de 25.000 USD prin intermediul programului Seeding Progress and Resouces for the Cancer Community: Metastatic Breast Cancer (SPARC MBC Challenge), lansat la inițiativa Uniunii Internaționale de Control a Cancerului (UICC) în parteneriat cu Pfizer Oncology. Asociația este singura organizație din Europa Centrală și de Est între cei 20 de câștigători internaționali din acest an și totodată prima din România care a accesat vreodată un grant în cadrul programului. Datorită fondurilor accesate, Societatea Română de Cancer va implementa în perioada noiembrie 2017 – octombrie 2018 proiectul „Creșterea calității vieții pentru pacientele cu cancer de sân metastatic din România”. Mai multe detalii găsiți aici: http://www.medicalmanager.ro/societatea-romana-de-cancer-singura-organizatie-din-europa-de-est-care-castiga-un-grant-pentru-educatie-in-domeniul-cancerului-metastatic-de-san/.
4. Daca ați fost diagnosticată cu cancer de sân, NU SUNTEȚI SINGURĂ! În 28.11.2017 au început înscrierile pentru primul grup de suport gratuit din Cluj-Napoca. Pentru informații despre organizare, locație și înscriere, vă rugăm să urmăriți pagina de Facebook “Grup suport cancer de sân Cluj Napoca” sau să solicitați informații la telefon 0737418319. Link pentru înscriere: https://goo.gl/1PJrgP.
5. Drd. Florina Pop, psiholog clinician specialist la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, a publicat o postfață „A scrie pentru a trăi”, din perspectiva sensibilă a psiho-oncologului cu experiență, la cartea „Despre cancer şi alți demoni” de Loredana Caia, apărut de curând la Editura Școala Ardeleană. Postfața interesantă poate fi citită aici.
6. Ministerul Sănătății va lansa la începutul anului viitor primul program pilot pentru depistarea precoce a cancerului de sân. Programul beneficiază de fonduri UE în valoare de 21 de milioane de euro. Proiectul pilot va acoperi patru regiuni de dezvoltare, și anume Nord-Vest, Vest, Nord-Est și Sud-Est. Prevenirea precoce, diagnosticul precoce și tratamentul cancerului de sân se desfășoară pe o perioadă de 5 ani și implică testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumătate aparțin categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic. ETV a realizat un reportaj pe această temă care poate fi urmărit aici (material în limba maghiară):
Reportajul conține interviuri cu dr. Florin Nicula, coordonator program de prevenire și control cancer la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca, dr. Vass Levente, secretarul Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților și dr. Csaba L. Dégi, directorul Societății Internaționale de Psiho-Oncologie (IPOS).
7. În perioada 23-24 noiembrie 17 s-a desfășurat la Amsterdam programul european de formare a oncologilor intitulată “Metastazele cancerului: integrarea progreselor terapeutice în practica zilnică”. Evenimentul a început cu Amgen Oncology Communications Masterclass. Cursul intensiv pentru experți calificați și cu experiență în comunicare oncologică a fost condus de Profesor Dame dr. Lesley Fallowfield iar atelierele de comunicare pentru oncologi au fost facilitate către Dr. Alexander Wünsch și Dr. Csaba László Dégi. Mai multe informații găsiți pe posterul de mai jos.
8. La final, cu scopul de a reflecta împreună asupra experienței neoplazice din România, fragmentul din acest număr pentru secțiunea “Vocea Pacientului“ este următorul:
“ – Cum vi s-a schimbat viața de când v-ați îmbolnăvit?
– Mai înrăutățit. Că nu pot să fac nimic: nu pot să urnesc visele, nu pot ajuta familia. Îs ca legată de – imaginați-vă dumneavoastră ce ați face dacă ați sta în pat toată ziua, că nu puteți să faceți nimic. Nu vă vedeți rostul! Adică e destul de greu. Când mă simt mai bine, mă rog, mă mai pun la calculator, mai trimit mail-uri la cunoscuți, na, pentru – ne ținem relațiile, ne mai distrăm pe mail-uri distractive ca să ne creștem moralul. Că toată lumea are probleme, nu sunt singura cu probleme; numai că nu de același fel – dar toată lumea cu probleme, clar. Când mă simt mai bine – dar acum, de luni încoace, cu vremea asta instabilă și așa aiurea – tare am picat așa la loc.”
Sursa: Dégi, L. C. (2016). Povestea oncologică în România: șansa la luptă: Presa Universitară Cluj
Vă așteptăm să ne transmiteți anunțuri, informații utile pe care doriți să le trimiteți colegilor.
Mulțumim mult!
Cu deosebită considerație,
Dr. habil. Dégi L. Csaba PhD MSW

###