Permiteți-ne să vă facem cunoscut faptul că, la al 18-lea Congres mondial de avengură a Societății Internaționale de Psiho-Oncologie (IPOS) au fost prezenți 9 specialişti psihosociali din România, iar 5 dintre aceştia au avut lucrări acceptate în programul final al Congresului: http://www.psychooncology.ro/ipos-world-congress-of-psycho-oncology-2016/.
Un aspect extrem de important este relaționat și de faptul că, România este reprezentată în forul de conducere al IPOS prin prezenţa domnului Conf. Dr. Habil. Dégi László Csaba în poziţia de Director (2016-2018).
În acest context, grupul de specialişti psihosociali prezenţi în cadrul celui de al 18-lea Congres Mondial al IPOS s-a reunit pentru o întâlnire de lucru în care s-au discutat principalele aspecte cu privire la organizarea în România în anul 2020 a Congresului Societăţii Internaţionale de Psiho-Oncologie.
De la stânga la dreapta: Stelian Atila Bălan (București); Dr. Andrada Pârvu (Cluj – Napoca); Dr. Csaba László Dégi (Cluj – Napoca);
Claudiu Papasteri (București); Corina Lupău (Oradea); Florina Pop (Cluj – Napoca); Raluca Fărcaș (Cluj – Napoca)
Cu scopul profesionalizării domeniului nostru de expertiză, momentan există câteva resurse noi care sperăm să fie utile în munca cu fiecare pacient afectat de cancer:
1. Ghidul Clinic de Psiho-Oncologie conceput ca şi un document public şi reprezentativ pentru activitatea practică psihosocială din România: https://goo.gl/N46Af8.
În speranța dezvoltării și creșterea utilității acestui ghid propunem revizuirea acestuia din 3 în 3 ani. Feedback-ul fiecăruia dintre Dumneavoastră va fi binevenit. Totodată, sperăm ca acest Ghid Clinic de Psiho-Oncologie să devină un document oficial.
2. Mai multe instrumente de lucru pentru pacienții cu cancer pot fi accesate aici:
3. O resursă utilă pentru fiecare profesionist psihosocial poată fi considerată ediţia din Octombrie a revistei de Psiho-Oncologie. Acesta este un număr special care vizează inegalitățile sociale din îngrijirea oncologică şi poate fi accesat gratuit până în decembrie 2016: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pon.v25.10/issuetoc.
Mai multe detalii despre starea Federației IPOS au fost publicate în următorul articol: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pon.4228/full.
Ceea ce există deja la nivel național cu privire la aria de expertiză psiho-oncologică reprezintă un început, însă este nevoie de mult mai mult decât atât. Un pas important care se impune este cel de a crea o echipă națională multidisciplinară (medici, psihologi, psihiatri, asistenți sociali asistente medicale, supraviețuitori de cancer) responsabilă cu realizarea ghidurilor de suport psihosocial.
Contribuția rezultată din practica de zi cu zi a fiecărui specialist este extrem de importantă, astfel că, așteptăm răspunsurile Dumneavoastră cu privire la această secțiune de dezvoltare și profesionalizare a domeniul Psiho-Oncologiei din România.
Cu permisiunea Dumneavoastră, vă invităm călduros să vă alăturați echipei de Psiho-Oncologie din România prin aderarea ca și membru al Societății Internaționale de Psiho-Oncologie. Fiecare specialist (medic, asistentă medicală, psiholog, asistent social) care lucrează cu persoane afectate de cancer contează și merită să aparțină unui grup profesional precum cel IPOS.
Mai mult decât atât, cu recunoștință ne amintim că, din Europa de Est (inclusiv Rusia), în acest moment ţara noastră are cei mai mulţi membrii înscrişi în IPOS (Societatea Internaţională de Psiho-Oncologie).
Procedura de aderare nu este complicată, iar taxele pentru România sunt reduse până la finele acestui an (20 $). Începând cu anul viitor taxele urmează să fie majorate. Mai multe detalii puteţi afla aici: http://ipos-society.org/apply/.
Nu în ultimul rând, datorită faptului că, dorim să creștem vizibilitatea fiecărei activități depuse pentru pacienții cu cancer, invitând pe fiecare dintre Dumneavoastră care a avut lucrarea de licenţă, teza de disertaţie sau alte prezentări publice în aria psihosocială să trimită un rezumat sau o scurtă descriere pe adresa: csaba.degi@psychooncology.ro.
Scopul este valorificarea implicării Dumneavoastră prin crearea unei baze de date publice cu privire la domeniul Psiho-Oncologiei din România pe portalul www.psychooncology.ro.
O primă lucrare de doctorat care va putea fi introdusă în această bază de date este cea primită de la dnul drd. Claudiu Cristian Papasteri. Tema tezei de doctorat a vizat Endemiologia, componentele psihosomatice și psihoterapia afecțiunilor oncologice.
Cu deosebită considerație,
Drd. Florina Pop, IOCN
Psiholog clinician specialist
și