Newsletter Psiho-Oncologie Octombrie 2017

Stimați colegi,

1. În perioada 15-18 octombrie a.c. în Yokohama, Japonia, a avut loc a 18-a Conferință Mondială a Organizației Internaționale pentru Studierea Cancerului Pulmonar (IASLC). Întreaga conferință a fost ghidată de motto-ul “Sinergia de a combate cancerul pulmonar” cu scopul de a surprinde invitația spre colaborare între știință și educație. Programul și mai multe detalii referitoare la eveniment găsiți aici: http://wclc2017.iaslc.org/.

2. Conferința Internațională IASLC are o componentă foarte importantă de susținere a pacienților – patient advocacy – cu tema Ascultați pacienții la care în calitate de co-președinte a sesiunii a participat din partea Universității Babeș-Bolyai (UBB) și a Asociației pentru Servicii și Comunicare în Oncologie (APSCO) Conf. Dr. Habil. Dégi L. Csaba, fiind premiat din partea Organizației Internaționale pentru Studierea Cancerului Pulmonar (IASLC).

3. Primul participant din România selectat printr-o competiție internațională de către National Cancer Institute (NCI) și partenerii lui, prestigioasele instituții Mount Sinai și City of Hope, care va fi implicat într-un program de formare profesională privind aplicarea intervențiilor cognitiv comportamentale și a intervențiilor conexe în asistența psihosocială a bolnavilor de cancer a fost Conf. Dr. Habil. Dégi L. Csaba. Acest program de formare include și un curs de pregătire în SUA cu formatori acreditați pe acest domeniu specific al intervențiilor și cu renume mondial în oncologia psihosocială. Participarea la acest stagiu de formare va permite nu numai replicarea formării în România dar și accesul gratuit la resursele NCI, neaccesibile din țară. Aplicarea intervențiilor cognitiv comportamentale și a intervențiilor conexe în asistența psihosocială a bolnavilor de cancer în România, în special prin utilizarea metodele CBT-T (Cognitive Behavioral Therapy delivered by Telephone) și CBT-I (Cognitive Behavioral Therapy for Insomnia), vor genera viitoare publicații originale și de referință pentru domeniu din România.

4. Distresul oncologic este stresul asociat bolii şi tratamentului oncologic. Acesta reprezintă un aspect foarte important de evaluat pentru că este un colector al tuturor sentimentelor negative – simptome de depresie, anxietate, criză spirituală, izolare socială. Mai multe informații extreme de utile găsiți în următorul interviu cu Dr. Dégi László Csaba, de la Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Director International Psycho-Oncology Society (IPOS), apărut în noul număr al Revistei Politici de Sănătate, cu titlul SCREENINGUL PSIHOSOCIAL ÎN ONCOLOGIE: PUNCTUL DE PORNIRE: http://www.politicidesanatate.ro/screeningul-psihosocial-oncologie-punctul-de-pornire/ . Așa cum am relatat anterior, Institutul Oncologic din Cluj-Napoca (IOCN) a introdus în acest an atât screeningul oncologic, cât și screeningul pentru riscul suicidar și evaluarea nevoilor de reabilitare și suport pentru toți pacienții oncologici internați.

5. Puteți accesa primul articol din România despre cancer și locul de muncă apărut în Journal of the Balkan Union of Oncology – JBUON, o revistă de referință cu factor de impact și indexată ISI, care încearcă să răspundă la întrebarea “Sunt pacienții de gen masculin cu cancer mai afectați de pierderea locului de muncă decât pacientele de gen feminin? Genul ca moderator în relația dintre pierderea locului de muncă și starea de bine într-un eșantion de pacienți români cu cancer” –https://www.jbuon.com/pdfs/1345-1351.pdf.

6. Octombrie este luna dedicată luptei împotriva cancerului mamar. Marcarea în fiecare an a acestei luni are rolul de a atrage atenția și a obține sprijin pentru sporirea conștientizării cu privire la această boală, detectarea sa timpurie, tratarea și oferirea de îngrijiri paliative persoanelor care se confruntă cu boala neoplazică mamară.

7. Cu scopul de a oferi sprijin practic în țara noastră pentru lupta împotriva cancerului mamar vom organiza un prim grup de suport în Cluj-Napoca. Grupul este facilitat de Florina Pop – Psiholog Clinician Specialist și Delia Boje – Psiholog Clinician și Psihoterapeut în supervizare. În condițiile în care cunoașteți pe cineva care își dorește să participe, mai mult informații poate găsi aici: https://web.facebook.com/Oncologie/ sau la adresa de e-mail: deliaboje@gmail.com.

8. Dacă vă doriți formare profesională continuă aveți șansa accesării unui curs online oferit prin intermediul Universității Salford și a instituțiilor colaboratoare pe tema Supraviețuirii în cancer. Mai multe detalii găsiți în anunțul de mai jos. Vă puteți înscrie la adresa de e-mail: office@psychooncology.ro.

9. Intelligent Unit de la Economist și firma Pfizer au avut o prezentare importantă cu privire la reinserția pe piața muncii din UE a pacienților cu cancer de sân și a supraviețuitorilor acestora, la Bruxelles, pe 10 octombrie – Mai multe detalii aici: https://eiuperspectives.economist.com/healthcare/road-better-normal-breast-cancer-patients-and-survivors-eu-workforce/case-study/case-study/road-better-normal-country-case-study-profiles.

10. Cu dorinţa de a reflecta împreună asupra experienţei neoplazice din România, fragmentul din acest număr pentru secţiunea “Vocea Pacientului” este următorul:

“Cum vi s-a schimbat viața de când v-ați îmbolnăvit?

-Mi-e frică să n-ajung la pat. Mi-am zis că sper să mă fac bine, numai la pat să n-ajung, să pot umbla, să pot să fac treaba acasă, pe care – atât. Sper să mă fac bine. Știu să mă fac bine. Știu că-i drum lung și-i greu, dar n-am ce să fac.”

Pacientă spitalizată, sex feminin, mediul rural

Sursa: Dégi, L. C. (2016). Povestea oncologică în România: șansa la luptă: Presa Universitară Cluj

Vă rugăm să ne transmiteți anunțuri, informații utile pe care doriți să le trimiteți colegilor. Vă mulțumim mult!

 

Cu deosebit respect,

 Drd. Florina Pop, IOCN

Psiholog clinician specialist

și

Dr. habil. Dégi L. Csaba PhD MSW

 
###