Newsletter Psiho-Oncologie Septembrie 2017

Stimați colegi,

1. Începem toamna cu gândul la vara viitoare. În iunie 2018 vom organiza un workshop special la Cluj – Napoca cu doamna Prof. Lea Baider din Israel, o personalitate de seamă din domeniul psiho-oncologiei mondiale. Psiholog clinician și psihoterapeut la Spitalul Hadassah din Ierusalim, este unul dintre fondatorii psiho-oncologiei. Tematica evenimentului este cancerul în familie și în viața de cuplu din perspectiva dovezilor științifice și a cazurilor clinice. Workshopul de o zi se adresează exclusiv profesioniștilor psihosociali din domeniul oncologiei (psiholog, asistent social, consilier, preot etc.). Locurile sunt limitate, vor fi acceptați doar primii 30 de participanți. Vă rugăm să completați următorul formular on-line dacă doriți să participați la acest eveniment profesional: https://goo.gl/forms/CtBQF2d0FMjg7NWG3. Taxa de participare estimativă este de aproximativ 180-200 RON pe persoană. Detaliile ulterioare vor fi transmise numai persoanelor înscrise și acceptate la workshop. Vă așteptăm cu drag!

2. La conferința ESMO, care s-a desfășurat între 8-12 septembrie la Madrid, a fost lansat Ghidul pacientului privind supraviețuirea prin colaborarea cu Societatea Internațională de Psiho-Oncologie (IPOS) și ECPC. Ghidul în limba engleză poate fi descărcat aici: http://www.esmo.org/Patients/Patient-Guides/Patient-Guide-on-Survivorship.

3. În acest context Societatea Internațională de Psiho-Oncologie (IPOS) lansează primul studiu internațional privind aspectele psihosociale ale supraviețuirii oncologice la care, alături de persoane din 16 țări, vor participa colegi și supraviețuitori de cancer din România. Pentru detalii vă rugăm să urmăriți newsletter-ul din lunile următoare. Vă anunțăm că vă puteți abona direct la Newsletterul de Psiho-Oncologie pe adresa: http://www.psychooncology.ro/. Vă mulțumim mult!

4. În aceste zile, în perioada 27-30 septembrie, se desfășoară la Cluj – Napoca la Hotel Belvedere, al XVIII-lea Congres SNPCAR şi a 40-a Conferinţă Naţională de Neurologie-Psihiatrie şi Profesiuni Asociate Copii şi Adolescenţi cu participare internaţională – www.snpcar.ro – la care este speaker invitat domnișoara psiholog drd. Florina Pop de la Institutul Oncologic “Prof. Dr. I. Chiricuţă” din Cluj-Napoca (IOCN). Prezentarea ei este intitulată “The impact of cancer upon children and young ones when parents are suffering from cancer” și poate fi descărcată aici. Co-autori sunt: domnișoara psiholog clinician Raluca Fărcaș de la Societatea Română de Cancer și Dr. Dégi L. Csaba de la Universitatea Babeş-Bolyai. Programul detaliat al conferinței poate fi consultat aici.

 

5. Săptămâna viitoare, între 4-8 octombrie, se va desfășura a XXIV-a Conferință Națională de Hematologie Clinica și Transfuzională, la Sinaia. Mai multe detalii despre acest eveniment științific tradițional organizat de către Societate Română de Hematologie (SRH) găsiți pe pagina: http://conferintasrh.ro/.

6. Vă recomandăm cursurile gratuite de psihooncologie în limba română de la IPOS. În această lună, din nou: “Cancerul: o afacere de familie” de la Prof. Dr. Lea Baider:

7. Societatea Internațională de Psiho-Oncologie (IPOS) pregătește un Grup de interes special (SIG – Special Interest Group) pentru asistenții sociali din toată lumea care lucrează cu pacienți neoplazici. Scopul este de aprecia și de a sprijini munca asistenților sociali din oncologie. Vom reveni cu detalii în newsletter-ul nostru din luna octombrie. Vă invităm acum să vă reînnoiți calitatea de membru în Societatea Internațională de Psiho-Oncologie, iar dacă nu sunteți încă membru activ în IPOS, vă rugăm să vă înscrieți aici: http://ipos-society.org/ipos-now-accepting-new-members-renewal-2017/. Taxa anuală este de 25 USD pentru colegii din România. Vă așteptăm cu drag!

8. Revista Journal of Social Work in End-of-Life and Palliative Care, publicată de Taylor & Francis, pregătește un număr tematic intitulat “Issues of Diversity at the End of Life”. În numele comitetului de redacție, al cărui membru este și Dr. Dégi L. Csaba, vă rugăm să ne trimiteți manuscrise. Mai multe detalii găsiți pe pagina revistei: http://www.tandfonline.com/toc/wswe20/current. Vă mulțumim!

9. Organizația Dumneavoastră susține pacienții cu cancer? Pentru a fi incluși în lista furnizorilor de servicii psihosociale pentru bolnavii de cancer din România, disponibilă ca resursă în aplicația APSCO, vă rugăm să ne transmiteți toate datele dumneavoastră pe acest link: http://goo.gl/forms/E1gVF4spL5. Vă mulțumim!

 10. Cu dorința de a reflecta împreună asupra experienței neoplazice din România, fragmentul din acest număr pentru secțiunea “Vocea Pacientului” este următorul:

“Că evoluează; deci conform și celor spuse și de medici și conform CT-lui care l-am făcut ultimul, deci nu stagnează, ci evoluează, din păcate. Și totuși nu pot să zic că am abandonat. Nu sunt foarte optimistă, nici n-am fost niciodată foarte optimistă. În viață întotdeauna am – nu, nu neapărat că am pus răul în față – dar am, am cântărit bine. Deci na, nu m-am hazardat. Nu am fost foarte optimistă, am fost destul de realistă, consider. M-am lovit destul de, de des de probleme. Și atunci o trebuit să le înfrunt singură. Și am încercat totuși să, să fiu un pic mai reticentă, înțelegeți? Și să cântăresc mai bine și să nu, nu hazardez. Unii ziceau că-s pesimistă. Da, se poate spune și așa. Mai, mai mult spre pesimism decât – dar poate chiar și de aia, pentru că am – o trebuit să înfrunt viața singură, înțelegeți?”

Pacient spitalizat, sex feminin, mediul rural

În continuare vă așteptăm să ne trimiteți anunțuri, informații utile pe care doriți să le transmiteți colegilor.
Mulțumim mult!

 

Cu deosebit respect,

Dr. habil. Dégi L. Csaba PhD MSW

și

Psiholog clinician specialist

###