Newsletter Psiho-Oncologie Toamnă 2018

Stimați colegi,

1. În cadrul Summit-ului ECCO – Organizația Europeană împotriva Cancerului, care a avut loc în perioada 7-9 septembrie 2018 la Viena au fost adoptate următoarele trei rezoluții:

a). Prima rezoluție este legată de integrarea asistenței pentru cancer – până în 2025 toate planurile naționale de control al cancerului din Europa ar trebui să conțină obiective ambițioase și măsurabile și acțiuni în concordanță, pentru a îmbunătăți integrarea profesioniștilor din asistența medicală primară (în primul rând medici de familie, dar și asistente, psihologi din domeniul asistenței medicale primare) și aparținătorilor în echipa pluridisciplinară de îngrijire în oncologie. Mai multe detalii găsiți aici: https://www.eccosummit.eu/Resolutions/Integration-of-cancer-care.

b). Cea de-a doua rezoluție se referă la calitatea îngrijirii pacienților oncologici stipulează că până în anul 2023 ar trebui să existe un set convenit de standarde de bază, de indicatori clari bazați pe dovezi și pe feedback-ul pacienților – pentru a măsura calitatea tuturor serviciilor de îngrijire a pacienților oncologici din țările europene. Mai multe detalii găsiți aici: https://www.eccosummit.eu/Resolutions/Quality-Cancer-Care.

c). A treia rezoluție vorbește în principal despre discriminarea financiară (financial toxicity) –  până în anul 2025, supraviețuitorii bolilor oncologice au dreptul de a nu-și declara cancerul la 10 ani după terminarea tratamentului activ și la 5 ani dacă au avut cancer la vârsta de sub 18 ani, iar acest lucru ar trebui specificat în legislația țărilor europene. Principala motivație a rezoluției este dreptul de a fi scutit de această discriminare financiară. Mai multe detalii găsiți aici: https://www.eccosummit.eu/Resolutions/Survivorship-Financial-Discrimination.

Summitul ECCO de la Viena a fost reflectat în România în exclusivitate de către revista Politici în Sănătate – Școala Pacienților: http://www.politicidesanatate.ro/obiective-ambitioase-in-oncologie-70-rata-de-supravietuire-pe-10-ani/. Conf. univ. dr. habil. Dégi László Csaba a participat la acest summit în calitate de director al Societății Internaționale de Psiho-Oncologie (IPOS). Mesajul principal: ”Pacienții oncologici au nevoie nu numai de tehnologii mai bune de diagnosticare sau chirurgie, ci și de îngrijiri de mai bună calitate”.

2. Anul acesta Conferința Mondială de Psiho-Oncologie va fi organizată de către Societatea Internațională de Psiho-Oncologie (IPOS) între 29 octombrie – 2 noiembrie la Hong Kong. Mai multe informații găsiți aici: http://www.ipos2018.com/.

3. Între 23-26 septembrie 2018, la Toronto, în Canada, s-a desfășurat cea de-a 19-a Conferință Mondială a IASLC privind cancerul pulmonar (#WCLC2018). Aceasta este cea mai mare conferință din lume dedicată cancerului pulmonar și altor malignități toracice. Au participat peste 7.000 de delegați care provin din mai mult de 100 de țări.

Conf. univ. dr. habil. Dégi László Csaba, director al Societății Internaționale de Psiho-Oncologie, a avut o prezentare orală despre studiul internațional IPOS Survivorship Study 2018. Vedeți prezentarea mai jos. Mai multe detalii despre WCLC găsiți aici: http://wclc2018.iaslc.org/.

4. Vă reamintim despre studiul internațional IPOS Survivorship Study 2018. Vă rugăm cu stimă să completați și/sau să finalizați chestionarele deja începute până în 30 septembrie. Vă mulțumim!

Scopul acestuia este de a evalua implicarea în servicii clinice și de cercetare a pacienților cu cancer / supraviețuitori din diferite grupe de vârstă și a persoanelor care îi îngrijesc. În prima fază a acestei inițiative, ancheta on-line solicită profesioniștilor din domeniul sănătății percepția lor despre nevoile nesatisfăcute în îngrijirea optimă a persoanelor afectate de cancer din întreaga lume. Experiența dumneavoastră contează, astfel că vă rugăm faceți click pe web site-ul de mai jos pentru a accesa chestionarul in limba română: https://redcap.miami.edu/surveys/?s=C8WAJ73KPP. Vă mulțumim anticipat pentru participarea la acest sondaj: https://ipos-society.org/ipos-survivorship-online-survey/. Echipa din România e formată din Dr. Csaba Dégi, Dr. Andrada Pârvu și Drd. Psiholog clinician specialist Florina Pop.

5. Asociația pentru Servicii și Comunicare în Oncologie (APSCO) a organizat pe data de 22 iunie, la Cluj-Napoca, un workshop extraordinar cu doamna Profesor Lea Baider, unul dintre fondatorii psiho-oncologiei, psiholog clinician și psihoterapeut la Spitalul Hadassah din Ierusalim. Cu sprijinul generos al TVR Cluj am înregistrat un interviu cu dânsa, difuzat în cadrul unei ediții speciale a emisiunii Regiunea în Obiectiv, din 4 septembrie 2018, la care au participat conf. univ. dr. Dégi László Csaba, director, IPOS – Societatea Internațională de Psiho-Oncologie, dr. Andrada Pârvu, medic primar hematolog, IOCN și Mihai Trif, director de proiecte, Asociația „ReDescoperă Fericirea”. Moderator: Irina Gașpar. Producător: Adriana Vitan. Emisiunea poate fi urmărită aici:

Telejurnalul TVR CLUJ din 4 septembrie 2018 a prezentat nevoia TRATAMENTULUI PSIHO-ONCOLOGIC ÎN ROMÂNIA ca prima știre: https://www.facebook.com/tvrcluj/videos/237585653599270/.

Mesajul principal: “Este o nevoie urgentă. Nu mai avem timp să ne jucăm cu zarurile. Dacă ești norocos, la Cluj ai acces la servicii psihosociale în oncologie, dar dacă ai ghinion, la Miercurea Nirajului nu mai ai parte de aceste servicii. Boala oncologică nu este o aruncătură de zaruri. Este o boală reală și are nevoie de răspunsuri reale în timpul vieții!” – dr. Dégi László Csaba, director, IPOS – Societatea Internațională de Psiho-Oncologie.

6. Vă recomandăm emisiunea “Cine ești tu… Florina Pop? de pe NCN România. Ea este psiholog la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca:

VOCEA PACIENTULUI

Cu dorința de a reflecta împreună asupra experienței neoplazice din România, fragmentul din acest număr pentru secțiunea “Vocea Pacientului” este următorul:

” – Cum vedeți viața, situația dumneavoastră în acest moment?
– Nu știu, nu am pus problema – deci nu-mi pun problema că mâine o să mor, să mă înțelegeți. Eu nu pun problema. Voi continua. Acum o să fac pauză un an de zile, mi-o zis medicul: nimic lucru, nimic astăzi, lichidezi. Ne-am vândut. Un an de zile facem numai tratament și încercăm să mergem la direcție, în perspectivă – vedem ce, ce a fi în continuare. Până atunci, nu știu asta – încercăm să mergem mai departe. N-avem ce face.

Pacient spitalizat, sex masculin, 50 de ani, mediul rural

Sursa: Dégi, L. C. (2016). Povestea oncologică în România: șansa la luptă: Presa Universitară Cluj

Newsletterul de Psiho-Oncologie apare trimestrial.

Cu deosebită considerație,

Dr. habil. Dégi L. Csaba PhD MSW

 
###