Newsletter Psiho-Oncologie Aprilie 2017

Stimați colegi,

1. Florina Pop, Psiholog Clinician Specialist la Institutul Oncologic “Prof. Dr. I. Chiricuță” a participat în data de 11 februarie a.c. la TEDx Târgu Mureș cu un TED talk numit “Grijă pentru vocea pacientului oncologic“. În prima parte a prezentării se pot audia mărturisirile a trei supraviețuitoare de cancer, apoi conceptualizarea distresului ca și un construct binar, iar la final suntem invitați la reflecție.

2. În data de 19 mai 2017, la Brașov va avea loc evenimentul TEDx, cu tema “Start with Why”. D-șoara Drd. Psiholog Florina Pop este așteptată ca și oaspete de onoare.

 

3. În perioada 6-8 aprile 2017 la invitația D-nului Dr. Horvath Zsolt, directorul Institutului de Oncologie și reprezentat ESMO, și cu sprijinul Societății Maghiare de Psiho-Oncologie, D-nul Conf. Univ. Dr. Habil. Dégi L. Csaba a participat la Conferința Frontiers of Oncology 2017 din cadrul Universității din Debrecen, Ungaria. Prezentarea s-a axat pe resursele virtuale și on-line pentru pacienții cu cancer, dar si pe introducerea platformei SPAC – “Sprijinirea persoanelor afectate de cancer în viața lor socială și profesională”.

4. În perioada 29 iunie – 1 iulie 2017, în Cluj-Napoca va avea loc cel de al 9-lea Congres Internațional de Psihoterapie Cognitivă. Programul Preliminar al celui de al 9-lea Congres Internațional de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale – Congresul International Assosciation for Cognitive Psychotherapy / IACP este afișat aici. Merită să nu ratăm oportunitatea de a-i întâlni și de a învăța de la cei care au inventat și dezvoltat practicile psihologice validate științific, practicieni de marcă și/sau cercetători/profesori de la universități de prestigiu (Harvard University, Oxford University, Pennsylvania University, etc.).

5. În perioada 12-14 mai 2017, în București va avea loc Conferința Asociației Melanom România 2017 “Inovația în melanom – Viața e un drept pentru toți”. Conferința din acest an va avea ca subiect managementul inovativ al melanomului în condițiile particulare ale sistemului de sănătate din România. Toate detaliile necesare le puteți găsi aici.

6. În perioada 26-28 septembrie 2017, în cadrul Universității “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia va avea loc o Conferință Internațională pe tematica “Death and Dying”. Toate detaliile referitoare la eveniment și submiterea abstractelor le puteți găsi aici.

 

7. Cu scopul de a reflecta împreună asupra experienței neoplazice din România, fragmentul din acest număr pentru secțiunea “Vocea Pacientului” este următorul:

 

“Care a fost prima Dumneavoastră reacție după ce vi s-a dat vestea?

Nu știu care a fost reacția. Am fost debusolată, numai atât, că nu mai are rost să spun. Nu am nicio putere sa fac ceva. Nici acuma nu știu cum nu-s împăcată cu ideea.”

 

Pacient spitalizat, sex feminin, mediul rural (pag. 213)

Sursa: Dégi, L. C. (2016). Povestea oncologică în România: șansa la luptă: Presa Universitară Cluj

 

8. La final vă anunțăm că din luna martie vă puteți abona direct la Newsletterul de Psiho-Oncologie pe adresa: http://www.psychooncology.ro/.

 

9. Vă invităm în continuare să vă reînoiți calitatea de membru în Societatea Internațională de Psiho-Oncologie, iar dacă sunteți membru activ în IPOS, vă rugăm să vă înscrieți aici: http://ipos-society.org/ipos-now-accepting-new-members-renewal-2017/.

 

10. Datorită faptului că, se va termina perioada de depunere a Cererii 230, vă invităm cu stimă să susțineți Asociația APSCO prin direcționarea a 2 % din impozitul anual către APSCO.

 

Vă așteptăm să ne transmiteți anunțuri, informații utile pe care doriți să le trimiteți colegilor.

Mulțumim mult!

 

Drd. Florina Pop, IOCN

Psiholog clinician specialist

și

Dr. habil. Dégi L. Csaba PhD MSW

 

###