Newsletter Psiho-Oncologie August 2017

Stimați colegi,

1. În perioada 14 – 18 august a.c. la Berlin a avut loc al 18-lea Congres Mondial al Societății Internaționale de Psiho-Oncologie (IPOS). Tema Congresului: Cancerul pe toata traiectoria vieții – abordarea nevoilor psihosociale ale diverselor populații. Întreaga conferință a fost co-sponsorizată de Organizația Mondială a Sănătății.

2. Noul Președinte al Societății Internaționale de Psiho-Oncologie (IPOS) este Dr. Maria Die-Trill din Spania, iar Președintele Federației de Psiho-Oncologie este Dr. Luzia Travado pentru perioada 2017-2019.

3. Un aspect extrem de important constă în extinderea planului Federației Internaționale de Psiho-Oncologie (IPOS) de la a reprezenta prin asociațiile membre dezvoltarea și politica în psiho-oncologie, prin realizarea activității de rating la nivel de țări, la a exista posibilitatea realizării activității de rating la nivel de organizații, servicii. Mai multe detalii puteți afla consultând ultimul raport al Federației IPOS.

4. Pe perioada Congresului au avut loc o serie de evenimente şi întâlniri de lucru precum întâlnirea forului de conducere a Societății Internaționale de Oncologie (IPOS), întâlnirea Federației IPOS, ședința de primire a burselor IPOS. În cadrul acestor evenimente România a fost reprezentată prin prezența Domnului Conf. Dr. Habil. Dégi L. Csaba, în calitate de director.

5. Permiteți-ne să vă facem cunoscut faptul că cel de al 19-lea Congres Mondial al Societății Internaționale de Psiho-Oncologie (IPOS) a găzduit un simpozion dedicat evoluției Psiho-Oncologiei din Europa Centrală şi de Est. În cadrul acestui eveniment au fost prezentate următoarele lucrări:

Cine dorește mai multe informații cu privire la prezentări, dar și la lucrările din cadrul Conferinței IPOS poate accesa: https://goo.gl/EqQNgM.
Menționăm faptul că lucrările prezentate se pot cita: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/pon.v26.S3/issuetoc.

6. După simpozionul menționat mai sus a avut loc o întâlnire de lucru cu cei 5 colegi din România care au participat la Congres. Scopul a fost de a discuta despre posibilitatea organizării unui eveniment cu tematică de psiho-oncologie în primăvara anului 2018, la Cluj-Napoca.

7. Următorul Congres Mondial de Psiho-Oncologie va avea loc în perioada 29 octombrie – 2 noiembrie 2018 în Hong Kong. Mai multe detalii puteți afla accesând http://www.ipos2018.com/.

8. În această ordine de idei, dorim să vă anunțăm faptul că Societatea Română de Radioterapie şi Oncologie Medicală, Societatea Națională de Medicina Familiei, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” – Catedra de Psihologie Medicală reprezentată de către Domnul Dr. Șef. Lucrări Ovidiu Popa-Velea, Asociația Amazonia şi Asociația PAVEL susțin prin scrisorile de sprijin transmise ideea organizării Conferinței Mondiale de Psiho-Oncologie în România, în anul 2020. Așteptăm în continuare acordurile de susținere ale organizațiilor profesionale invitate şi ale colegilor din țară. Vă mulțumim mult!

9. În luna iulie a.c., a avut loc prima întâlnire în cadrul Cercului de încredere „Oncosuport” din România. Cercul de încredere „Oncosuport” s-a înființat în cadrul proiectului Erasmus+, KA2 „Susținerea persoanelor afectate de cancer în viața lor socială și profesională” – SPAC. Acesta va colabora cu Cercurile de încredere înființate în cadrul proiectului din Italia, Cehia și Turcia. Echipa de proiect a Institutului Postliceal „Phoenix” din Cluj, alături de 3 persoane supraviețuitoare, au demarat realizarea regulamentului de funcționare al cercului și stabilirea primelor activități. Scopul cercurilor de încredere este de a crește stima de sine a persoanelor diagnosticate cu cancer, de a le transmite curaj și speranță că această boală se poate învinge. Se așteaptă ca prin aceste cercuri de încredere să crească implicarea persoanelor diagnosticate cu cancer în viața socială, oferind posibilitatea fiecărui supraviețuitor sau aparținător să ajute o altă persoană aflată în situație similară. Cercul de încredere se adresează persoanelor diagnosticate cu cancer și persoanelor care intră în contact cu acestea (aparținători, psihologi, personal medical, asistenți sociali, voluntari, angajatori). Vă așteptăm alături de noi!

10. Al 27-lea Congres Anual al Societății Române de Radioterapie şi Oncologie Medicală cu tema “Progrese în Oncologie”, desfășurat concomitent cu cel de-al 4-lea Congres Național de Oncologie şi Radioterapie al Federației Societăților Române de Cancer va avea loc în perioada 19-21 octombrie 2017, la Grand Hotel Napoca, Cluj-Napoca. Mai multe detalii aici: http://srrom.ro/NewFiles/Congres_2017/Congres_SRROM_2017.htm.

11. Organizația Dumneavoastră susține pacienții cu cancer? Pentru a fi incluși în lista furnizorilor de servicii psihosociale pentru bolnavii de cancer din România, disponibilă ca resursă în aplicația APSCO, vă rugăm să ne transmiteți toate datele dumneavoastră pe acest link: http://goo.gl/forms/E1gVF4spL5. Vă mulțumim!

12. Vă așteptăm în continuare să vă alăturați echipei de psiho-oncologie din România prin aderarea ca și membru al Societății Internaționale de Psiho-Oncologie, urmând procedura de înscriere de pe site-ul oficial: http://ipos-society.org/apply/. Taxele pentru toate categoriile de profesioniști (de ex. medic, asistentă medicală, psiholog, asistent social) din România sunt reduse (25 $ pe an).

13. Vă recomandăm în continuare cursurile gratuite de psiho-oncologie în limba română de la IPOS. Pentru această lună am selectat – Cancerul: o afacere de familie. Curs pregătit de Prof. Dr. Lea Baider:

14. Cu dorința de a reflecta împreună asupra experienței neoplazice din România, fragmentul din acest număr pentru secțiunea “Vocea Pacientului” este următorul:

“Ce planuri de viitor aveți?
-Sincer, nu am făcut niciun plan! Dacă mă fac bine, atunci voi vedea.”

Pacient spitalizat, sex feminin, mediul rural (pagina 391)

Contribuția Dumneavoastră este importantă astfel că, așteptăm să ne transmiteți anunțuri sau informații utile pe care doriți să le trimiteți colegilor. Vă mulțumim mult!

 

Cu deosebit respect,

 Drd. Florina Pop, IOCN

Psiholog clinician specialist

și

Dr. habil. Dégi L. Csaba PhD MSW

 
###