Newsletter Psiho-Oncologie Ianuarie 2018

Stimați colegi,

Vă dorim un sincer La Mulți Ani!

Suntem întristați să vă împărtășim vestea despre trecerea în neființă a doamnei dr. Jimmie Holland, fondatorul psiho-oncologiei. Dr. Holland a decedat aparent ca urmare a unui atac de cord la cina de Crăciun, înconjurată de cei șase copii și cinci dintre nepoții săi. Munca de pionier a doamnei doctor în domeniul oncologiei psihosociale a redus povara cancerului pentru mii de pacienți și pentru familiile acestora. Devotamentul dânsei față de îngrijirea de calitate, centrată pe pacienți, cât și pasiunea pentru creșterea capacității de a oferi asistență psihosocială la nivel global au fost admirate și vor continua să inspire profesioniștii psihosociali.

Realizările doamnei dr. Jimmie Holland și impactul muncii sale sunt atât de numeroase încât cuvintele noastre de recunoaștere par a fi inadecvate. Prin înființarea Societății Internaționale de Psiho-Oncologie (IPOS), în 1984, Jimmie a creat o moștenire – o moștenire pe care suntem privilegiați să o avansăm prin continuarea colaborărilor pentru îmbunătățirea îngrijirii persoanelor afectate de cancer la nivel mondial.

AICI puteți urmării ultimul interviu în Pionierii Psiho-Oncologiei, realizat de către dr. Bill Breitbart:

2. Consiliul de Administrație al Societății Internaționale de Psiho-Oncologie (IPOS) a decis înființarea unui Grup de Interes Special (SIG) pentru activitatea de asistență socială din domeniul oncologiei, în cadrul IPOS. Această disciplină importantă este subreprezentată în IPOS și, dacă ne unim forțele, vom putea îmbunătăți în mod semnificativ îngrijirea pacientului oncologic, care este unul dintre obiectivele noastre majore.

IPOS, ca societate științifică internațională, este conștient de rolul important pe care îl joacă asistenții sociali în îngrijirea pacienților cu cancer de-a lungul continuumului bolii și  dorește să stimuleze colaborarea asistenților sociali interesați sau care lucrează în oncologie și/sau îngrijirea paliativă.

Printre avantajele de a face parte din IPOS SIG sunt: sunteți parte dintr-o comunitate internațională în care puteți colabora și la care puteți contribui; vă dezvoltați cunoștințele și intervențiile de asistență socială din domeniul oncologiei bazate pe dovezi; și vă creșteți vizibilitatea și impactul muncii de asistență socială în cadrul comunității internaționale.

Scrisoarea de invitație în original și în extenso este accesibilă AICI, semnată de către Președintele IPOS – Dr. Maria Die Trill, Directorul IPOS – Dr. Csaba László Dégi și doamna Profesor Dr. Miri Cohen.

3. Societatea Internațională de Psiho-Oncologie este membră a Organizației Mondiale a Sănătății (WHO), partener UICC – Union for International Cancer Control și ECCO – European Cancer Organisation și colaborează cu numeroase societăți științifice oncologice din lume. AICI găsiți formularul de membru IPOS în cazul în care doriți să deveniți parte a acestei comunități internaționale, dar puteți, de asemenea, să vă înscrieți și online, aici: http://www.karelo.com/register.php?BID=618&BT=10&Ev=17536. Taxele pentru toate categoriile de profesioniști din România sunt reduse pentru anul 2018.

4. Alăturați-vă nouă pentru al 20-lea Congres Mondial de Psiho-Oncologie IPOS, care se va desfășura în Hong-Kong, între 29 octombrie – 2 noiembrie 2018. Pentru mai multe detalii accesați: http://www.ipos2018.com/.

5. În emisiunea “Psihologie și Viață”, din 9 ianuarie 2018, invitată a fost drd. Florina Pop, psiho-oncolog la Institutul Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuța din Cluj-Napoca – IOCN. Conform realizatoarei, Cerasela Libeg, interviul a fost o “Pledoarie pentru sensul și semnificația vieții, chiar și când aceasta e amenințată de boli incurabile. Împreună cu Florina Pop, un psiholog care cultivă speranță într-un mod rațional”. Puteți urmării emisiunea mai jos:

6. O publicație nouă apărută la Editura Medicina, cu implicații teoretice și practice în domeniul psiho-oncologiei, despre profilul pacienților oncologici care refuză să vorbească despre cancer (în limba maghiară) este următoarea: Dégi, C. L. (2018). Nem beszélgető daganatos betegek megismerése. In L. Gerlinger & P. Kovács (Eds.), Egy hajóban… Tisztelgő tanulmánykötet Riskó Ágnes születésnapjára (1st ed., pp. 17-37). Budapest: Medicina.

7. La început de an nou vă invităm cu stimă să susțineți Asociația Pentru Servicii și Comunicare în Oncologie. APSCO este membru activ al Federației Internaționale de Psiho-Oncologie. Mai multe detalii găsiți aici: https://ipos-society.org/ipos-federation/society/romania/. Pentru a vă înscrie în APSCO vă rugăm completați cererea de aderare, disponibilă AICI. Nu avem cotizație de membru, dar este nevoie să completați formularul de aderare. Vă așteptăm cu drag!

Sprijiniți cu 2% din impozitul pe venit dezvoltarea psiho-oncologiei în România. Prin formularul de mai jos puteți să direcționați 2% din impozitul anual către APSCO. Vă mulțumim mult!

8. Cu dorința de a reflecta împreună asupra experienței neoplazice din România, fragmentul din acest număr pentru secțiunea “Vocea Pacientului” este următorul:

” – Ați avut neplăcere în legătură, în felul în care vi s-a dat vestea? 

– Nu. Doar că trebuia să fie mai explicit și să explice la om care e problema, nu să ocolească răspunsul. Oricum de pe site tot găsești să-ți spună ce ai și fără ocolite; trecem peste.”

Pacient spitalizat, sex feminin, 46 de ani, mediul rural

Cu deosebită considerație,

Dr. habil. Dégi L. Csaba PhD MSW

 
și

Drd. Florina Pop, IOCN

Psiholog clinician specialist

###