Newsletter Psiho-Oncologie Iulie 2017

Stimați colegi,

1. Începem cu un exemplu demn de urmat: la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca (IOCN) a fost introdus atât screeningul oncologic, cât și screeningul pentru riscul suicidar și evaluarea nevoilor de reabilitare și suport pentru toți pacienții oncologici internați. Asistentele medicale care au beneficiat de formare în acest sens vor realiza screeningul rapid pe baza unui formular. Instrumentul de screening și evaluare folosit se bazează pe DIS-A, Termometrul de Distres (DT) dezvoltat de către NCCN, în Statele Unite ale Americii. Asociația Pentru Servicii și Comunicare în Oncologie (APSCO) a tradus și adaptat instrumentul de screening DT în limba română. Această variantă poate fi descărcată gratuit după completarea condițiilor de utilizare. Instrumentul de screening al distresului oncologic poate fi descărcat de aici:

2. Cost-eficiența introducerii unui serviciu de screening rapid al distresului oncologic face parte din noua paradigmă value-based healthcare (VBHC). Asistența psihosocială a pacienților neoplazici poate fi un bun exemplu de VBHC în România. În acest sens vă recomandăm emisiunea difuzată vineri de TVR Cluj:

3. Există o nevoie clară la nivel european de a prioritiza asistența psihosocială în tratamentul oncologic actual. Recent, ECCO – European CanCer organization a publicat o declarație de poziție despre îngrijirea integrată a cancerului. Declarația întitulată “Silozurile își au utilitatea în cadrul fermelor, nu în îngrijirea cancerului” poate fi descărcată AICI.

4. Aspectele psihosociale ale cancerului sunt dezbătute de către Dr. Jimmie Holland, unul din fondatorii psiho-oncologiei în SUA, într-un interviu excepțional realizat de către Dr. Breitbart. Urmăriți înregistrarea aici:

5. Conferința Mondială de Psiho-Oncologie, organizată de către Societatea Internațională de Psiho-Oncologie (IPOS) vă așteaptă cu drag la Berlin pentru a discuta temele actuale și pentru a participa la activitățile științifice și de socializare din cadrul acestui eveniment internațional desfășurat între 14-18 august. Conferința a fost creditată cu 37 de puncte CME. Programul conferinței cât și toate detaliile, în special evenimentele dedicate tinerilor cercetători și noilor membri IPOS, se găsesc pe site-ul: http://www.ipos2017.com/.

6. În această ordine de idei, dorim să vă anunțăm că Societatea Română de Hematologie, Colegiul Asistenților Sociali din România, și Universitatea Babeș-Bolyai susțin prin scrisorile de sprijin transmise ideea organizării Conferința Mondială de Psiho-Oncologie în România, în anul 2020. Așteptăm în continuare acordurile de susținere ale organizațiilor profesionale invitate și ale colegilor din țară. Vă mulțumim mult!

7. Vă recomandăm în continuare un articol nou – Csaba L. Dégi: Oncology Social Work in Romania. Editura Polirom (pages 1-10), 2017 – apărut în numărul special al Revistei de Asistență Socială, cât și o nouă platformă internațională de psiho-oncologie pe Twitter: https://twitter.com/psycho_onc.

8. Articolele din revista Journal of Thoracic Oncology (JTO), Impact Factor: 6.595, pot fi accesate gratuit prin Asociația Pentru Servicii și Comunicare în Oncologie (APSCO) . Colegii interesați sunt rugați să ne contacteze pe adresa: office@psychooncology.ro.

9. Vă recomandăm în continuare cursurile gratuite de psiho-oncologie în limba română de la IPOS. Pentru această lună am selectat: “Evaluarea psihosocială a pacienţilor cu cancer“.

10. Cu dorința de a reflecta împreună asupra experienței neoplazice din România, fragmentul din acest număr pentru secțiunea “Vocea Pacientului” este următorul:

– Și ce speranțe aveți legate de viață, de viitor?
– Speranța să mă fac un pic bine, să mă fac un pic bine. Să pot cât de cât să-mi fac un pic de mâncare, să mă curăț, să mă – să – nu, ce să zic, să nu – mai ales la mizerie nu pot suporta! Asta e, știți dumneavoastră? Ca în casă să poți umbla. Nu mai mere că sânteți de lucru, că nu lucru, că-s la pensie, na. Așa că numai în casă să pot spăla câteva bucăți de haine, să-mi fac un pic de mâncare, na, ce să zic altceva? Numa’ așa aș spera de la viața asta; altceva? Și apoi când Dumnezo Sfântu o vre’ să mor, să nu mă chinuiască, să mă adoarmă – prin vis dacă ar putea, știți? Că în vis nu simt. Ce ziceți dumneavoastră? Asta mi-ar fi dorința: ca prin vis să adorm, să –

Pacient spitalizat, sex feminin, 73 de ani, mediul rural

Sursa: Dégi, L. C. (2016). Povestea oncologică în România: șansa la luptă: Presa Universitară Cluj

Vă așteptăm să ne transmiteți anunțuri, informații utile pe care doriți să le trimiteți colegilor.

 

Cu deosebită considerație,

Dr. habil. Dégi L. Csaba PhD MSW

și

Drd. Florina Pop, IOCN

Psiholog clinician specialist

###