Newsletter Psiho-Oncologie Martie 2017

Stimați colegi,

Vă dorim o primăvară frumoasă, cu forțe proaspete!

 

1. În data de 1 martie a fost lansată în mod oficial o nouă versiune a aplicației APSCO, prima aplicație de evaluare, monitorizare și management al distresului oncologic. Prin colaborarea cu domnișoara psiholog clinician drd. Florina Pop am introdus un nou modul de exerciții bazate pe relaxarea autogenă. Totodată a fost extinsă aria de acoperire, aplicația fiind momentan disponibilă în 10 țări, printre care: România, Ungaria, Moldova, Italia, Spania, Germania, Marea Britanie, Irlanda, Canada și Israel. Pentru viitor, avem în vedere extinderea bazei de date cu resursele disponibile persoanelor afectate de cancer cu scopul de a include serviciile specifice oferite în Moldova și Ungaria. Domnul Victor Gruița, Developement Manager la APSCO, pregătește prima aplicație pentru asistent virtual oferită pacienților cu cancer din România. Aplicația APSCO poate fi descărcată gratuit pe Google Play împreună cu cărțile – în limba română, maghiară și engleză – publicate în cadrul proiectului APSCO: https://play.google.com/store/search?q=apsco.

 

Pentru a ușura accesul și utilizarea aplicației APSCO am creat carduri speciale care sunt oferite pacienților cu cancer la institutele oncologice din țară. Psihologii clinicieni din institutele oncologice din Cluj-Napoca, Oradea, Iași au primit deja aceste carduri. Ținem să mulțumim domnului Tudor Mureșan pentru sprijinul generos acordat în diseminare.

   

 

Mai departe, Norbert Salamon și Előd Török au pregătit două filmulețe de utilizare pe care le găsiți și pe canalul de YouTube al Asociației pentru Servicii și Comunicare în Oncologie – APSCO.

Mulțumim tare mult pacienților și echipei de filmare!

 

2. Pe data de 8 martie au fost lansate noile recomandări ale grupului de lucru european CanCon – http://www.cancercontrol.eu/guide-landing-page – cu privire la dezvoltarea planurilor naționale de control al cancerului în Uniunea Europeană.

 

Asociația Pentru Servicii și Comunicare în Oncologie – APSCO susține cu fermitate noile recomandări din Ghidul European privind asistența psihosocială și reabilitarea persoanelor afectate de cancer. Vă rog primiți atașat acest document. Ne așteptăm, împreună cu Societatea Internațională de Psiho-Oncologie – IPOS, ca standardele psihosociale în oncologie elaborate de grupul CanCon să se regăsească în Planul Național Multianual Integrat de Control al Cancerului pentru perioada 2016-2020 (PNCC). Asociația APSCO solicită Ministerului Sănătății respectarea și implementarea măsurilor propuse de către Grupul de Lucru pentru domeniul “Asistență și suport social în oncologie” și de către Grupul de Lucru pentru domeniul “Psihooncologie”, conforme cu recomandările profesionale europene și internaționale, lansate public în 2016. Vă rugăm să le consultați aici: http://www.psychooncology.ro/national-cancer-control-plan-in-romania-2016-2020/.

 

3. Pentru Conferința Mondială de Psiho-Oncologie, organizată de către Societatea Internațională de Psiho-Oncologie (IPOS) și care se va desfășura între 14-18 august la Berlin am pregătit un simpozion împreună cu colegii din România, Armenia, Bulgaria, Serbia, Slovenia și Rusia. Simpozionul special este întitulat: “Developments in Psycho-Oncology central Eastern Europe”.

Conf. Univ. Dr. Habil. Dégi L. Csaba, director IPOS este membru invitat în Comisia Științifică Internațională a conferinței: http://www.ipos2017.com/committees.html. Din România au fost depuse 11 abstracturi. Urăm mult succes colegilor care au depus abstracturi și ne întâlnim la conferința IPOS din Berlin.

 

4. Vă invităm în continuare să vă reînnoiți calitatea de membru în Societatea Internațională de Psiho-Oncologie iar dacă încă nu sunteți membru activ în IPOS, vă rugăm să vă înscrieți aici: http://ipos-society.org/ipos-now-accepting-new-members-renewal-2017/. Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag!

 

5. Vă semnalăm apariția a două articole în reviste ISI cu impact factor. Primul dintre ele apărut în revista European Journal of Cancer Care:

 

Hinz A., Mehnert A., Dégi C., Reissmann D.R., Schotte D. & Schulte T. (2017) European Journal of Cancer Care 26, e12416, doi: 10.1111/ecc.12416 The relationship between global and specific components of quality of life, assessed with the EORTC QLQ-C30 in a sample of 2019 cancer patients

 

Al doilea articol,  despre cancer și muncă, este o noutate, fiind între primele articole publicate în reviste cotate ISI cu impact factor din România:

 

Kállay É., Dégi C.L., Pintea S. (2017) Are male cancer patients more affected by losing their jobs than female patients? Gender as a moderator of the relationship between losing the job and well-being in a sample of Romanian cancer patients. Journal of Balkan Union of Oncology (accepted vol. 22, nr. 5)

 

6. Vă recomandăm și un articol apărut în această lună în revista Cognition, Brain, Behavior. An Interdisciplinary Journal (BDI+):

 

Kállay, É., Dégi, C., & Pintea, S. (2017). Are psychological predictors of well-being stable in oncological patients? An investigation on two Romanian samples of cancer patients from 2007 and 2014. Cognition, Brain, Behavior. An Interdisciplinary Journal, XXI(1), 13-27.

 

7. Asociația Medicilor de Familie Cluj ne adresează invitația la A III-a Conferință Națională a Medicilor de Familie, cu participare internațională, având tema “Abordarea multidisciplinară a pacientului. Orchestra completă respectă partitura”, care va avea loc în perioada 10-13 mai 2017, la Grand Hotel Napoca, Cluj-Napoca. Pentru mai multe informații vă rugăm vizitați paginile site-ului: http://www.amfcluj.ro/.

 

8. În perioada 29 iunie-1 iulie 2017, în Cluj-Napoca va avea loc cel de Al 9-lea Congres Internațional de Psihoterapie Cognitivă. Participarea ca audient sau ca autor al unei lucrări este creditată de către Colegiul Psihologilor din România. Toate detaliile necesare le puteți găsi aici: http://www.iccp2017.org/.

 

9. Din această lună vom introduce o secțiune nouă în Newsletterul de Psiho-Oncologie denumită “Vocea Pacientului” cu scopul de a reflecta împreună asupra experienței neoplazice din România. Fragmentul pentru acest număr este următorul:

 

„Care a fost prima Dumneavoastră reacție când vi s-a dat vestea?

-M-a șocat!

-Și cum a reacționat familia?

-Dar nu le-am spus! Pentru că am încercat să protejez copii! Am fost numai singură, a fost totul bine, tot așa- le-am spus numai acum de o lună jumate știu, că e mai bai. Am văzut că nu mă mai mișc, că nu mai veneau, stăteam jumătate de oră-o oră aici, și nu mai vedeau că nu mă mai pot mișca, mă vedeau-că eu, bine, că eu făceam curățenie, mâncare, tot! Dar de asta nu au observat nici unul!”

 

Pacient spitalizat, sex feminin, mediul rural (pag. 220)

Sursa: Dégi, L. C. (2016). Povestea oncologică în România: șansa la luptă: Presa Universitară Clujeană.

 

10. La final vă anunțăm ca din luna martie vă puteți abona direct la Newsletterul de Psiho-Oncologie pe adresa: http://www.psychooncology.ro.

 

Vă mulțumim pentru interesul dumneavoastră și ne reîntâlnim luna viitoare!

 

Cu gânduri bune,

 
 și

Drd. Florina Pop, IOCN

Psiholog clinician specialist

###