Newsletter Psiho-Oncologie Primăvară 2019

1.Universitatea din Haifa, cu sprijinul Fundației Israel Science, a organizat workshopul întitulat CANCER SURVIVORSHIP ACROSS THE LIFESPAN – provocări pentru cercetarea psiho-oncologică în secolul XXI. Acest workshop de trei zile, convenit de către Prof. Miri Cohen, directorul Școlii de Asistență Socială, a fost destinat să reunească specialiștii renumiți din domeniu din întreaga lume și să încurajeze discuțiile, conexiunile și inovația în rândul participanților, ce ar putea avansa în acest domeniu. Printre invitații de prestigiu se numără: Prof. Barbara Andersen, Prof. Charles Carver, Prof. Michael Antoni, Prof. Anja Mehnert, Prof. Maria Die Trill, Prof. Youngmee Kim, Prof. Yori Gidron, Prof. Gil Goldzweig și Prof. Irma Verdonck-de Leeuw. Găsiți mai multe detalii aici: https://cancersurvivorshiphaifa.wordpress.com/program/. Dr. Dégi László Csaba a fost invitat în calitate de chair la acest eveniment important din Israel și speaker la Centrul de Oncologie Assuta din Tel Aviv – https://www.assuta.co.il/en/ – unde a avut o prezentare despre psiho-oncologia din țările est-europene destinat echipei de sprijin psihosocial condus de către Prof. Lea Baider.

CANCER SURVIVORSHIP ACROSS THE LIFESPAN WORKSHOP

2. Sarah Wheaton, senior reporter pe sănătate de la POLITICO Global Lab, fost corespondent al Casei Albe și reporter New York Times, l-a intervievat pe Dr. Dégi László Csaba, director al Societății Internaționale de Psiho-Oncologie, despre eforturile sale de a reduce inegalitățile în managementul distresului oncologic. Printre acestea: o aplicație mobilă pentru a ajuta persoanele care locuiesc departe de centrele de cancer să determine dacă au nevoie de ajutor psihologic formal. Interviul poate fi citit aici: https://www.politico.eu/newsletter/global-policy-lab/politico-global-policy-lab-good-problems-supply-and-demand-living-longer-with-cancer/. @POLITICOEurope @IPOSPsychoOncol
Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer – ECPC a reflectat pe platforma lor acest interviu “Să trăim mai mult timp cu cancerul”. Îl puteți găsi aici: https://m.facebook.com/142670102580/posts/10155693683252581/. @cancereu

Living longer with cancer

3. Asociația Pentru Servicii și Comunicare în Oncologie – APSCO este un partener care colaborează cu iPAAC pentru guvernarea îngrijirii integrate și comprehensive a cancerului la nivel european. Acțiunea Comună Partneriat Inovativ de Acțiune împotriva Cancerului (iPAAC –JA) reunește 44 de parteneri (Autorități Competente și Entități Afiliate) din 24 de State Membre și este coordonată de Institutul de Sănătate Publică din Slovenia prin Dr. Tit Albrecht. Obiectivul general al Acțiunii Comune iPAAC (JA) este acela de a dezvolta abordări inovative utilizând progresele înregistrate în controlul cancerului. Mai multe detalii în limba română găsiți aici: https://www.ipaac.eu/res/file/short-description/ro.pdf.

Acțiunea Comună Partneriat Inovativ de Acțiune împotriva Cancerului

4. Motto-ul Zilei Mondiale a Cancerului 2019 a fost “Timpul de a acționa este acum!”. Cu această ocazie mesajul Asociației Pentru Servicii și Comunicare în Oncologie – APSCO a fost următorul: “Nu putem vorbi despre îngrijirea cancerului în România fără psiho-oncologie și servicii sociale în oncologie. Traiectoriile pacientului trebuie definite și trebuie să existe o îngrijire multidisciplinară. De cele mai multe ori, politicienii și factorii de decizie români ne-au dezamăgit atunci când am solicitat să avem o îngrijire integrată și cuprinzătoare a cancerului în România, așa cum se prevede în ghidurile internaționale relevante – IPOS și CANCON. Este un discurs dublu din partea lor și este cu adevărat dăunător pentru persoanele afectate de cancer în România.

5. Primul Plan Multianual de Control Integrat al Cancerului pentru perioada 2016-2020 (PNCC), care acoperea noi strategii de control al cancerului în România, în conformitate cu ghidurile europene relevante, a fost prezentat pe 13 aprilie 2016 la București. El urma să fie semnat în promulgat ca noul Plan Național de Control al Cancerului în aprilie 2016, sau mai târziu în acel an, dar în mod ironic nu s-a întâmplat niciodată. Acesta este motivul pentru care APSCO este acum un partener de colaborare al iPAAC pentru guvernarea îngrijirii integrate și cuprinzătoare a cancerului – https://www.ipaac.eu/.” #ImandIvill # APSCO. Mai multe detalii găsiți aici: http://www.worldcancerday.org/.

6. Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului marcată pe 4 februarie reprezintă o oportunitate pentru a atrage atenția asupra a ceea ce merită făcut pentru prevenția și tratamentul cancerului. Publicația Ziar de Cluj a realizat un interviu cu psihologul Florina Pop care poate fi vizualizat aici: https://www.ziardecluj.ro/cancerul-doua-cauza-de-deces-dupa-tot-ce-inseamna-boli-cardiovasculare-psihologul-florina-pop-m-fi-bucurat-ca-aceasta-zi-sa-le-ofere-factorilor-de-decizie-de-la-nivel-politic-macar-un-moment-care-sa-constientizeze-o-problema-de-ordin-mondial.

drd. Psiholog Clinician Florina Pop

7. Dr. Dégi László Csaba a fost numit membru al Comitetului pentru Asistenți Medicali și a Personalului Medical Aliat din cadrul Asociației Internaționale pentru Studiul Cancerului Pulmonar (IASLC). Comitetul condus de către Pippa Labuc, se va asigura că IASLC abordează nevoile asistenților medicali și a personalului medical aliat implicați în oncologia toracică. Acest comitet va aborda în mod cuprinzător nevoile educaționale și conexe ale cadrelor medicale aliate ca membri ai echipei de oncologie toracică și ca membri ai IASLC. Numirea lui a fost aprobată de Consiliul Director al IASLC: https://www.iaslc.org/about-us/committees.

8. Este o deosebită plăcere și onoare să vă adresăm invitația de a participa la conferința mondială a IASLC privind cancerul pulmonar – WCLC 2019 – organizată de către Asociația Internațională pentru Studiul Cancerului Pulmonar (IASLC), care va avea loc între 7 – 10 septembrie, în Barcelona, Spania. Mai multe detalii găsiți aici: https://wclc2019.iaslc.org/. Dr. Dégi László Csaba a fost prezentat în filmul de promovare al conferinței cu următorul mesaj: “Conferința mondială IASLC dă un mesaj puternic că munca dvs. contează și că puteți deveni parte a ceea ce înseamnă “a da speranță” în cercetare, în advocacy și, de asemenea, în educație”. Videoclipul poate fi urmărit aici: https://www.facebook.com/csabadegi/videos/2107492275976033/.

International Association for the Study of Lung Cancer – IASLC"It gives you a strong message that your work matters and you can become part of what it means "GIVING HOPE" to research, advocacy, and also education." Dr. Dégi L. Csaba #WCLC2019

Publicată de Dégi László Csaba pe Luni, 14 ianuarie 2019

9. Vă invităm să participați alături de noi la al 21-lea Congres Mondial IPOS din Banff, Canada, în perioada 23-26 septembrie 2019. Tema congresului este: “Apel global pentru acțiune: implementarea cercetării psihosociale în oncologie pentru optimizarea îngrijirii cancerului”. Termenul limită de trimitere a rezumatelor este 31 martie 2019. Mai multe informații găsiți aici: https://ipos2019.com/.

10. În februarie a fost lansată revista Journal of Psychosocial Oncology Research and Practice. Este revista oficială a Societății Internaționale de Psiho-Oncologie (IPOS). Ea se concentrează pe creșterea numărului de cercetări din domeniul oncologiei psihosociale. Vor fi publicate articole despre cercetarea clinică care examinează intervențiile psihosociale și comportamentale în domeniul oncologiei cât și despre cercetarea privind implementarea intervențiilor psihosociale și comportamentale în practica clinică de rutină și impactul lor. Dr. Dégi László Csaba a fost invitat să devină membru al boardului editorial al revistei Journal of Psychosocial Oncology Research and Practice. Mai multe detalii găsiți aici: https://www.editorialmanager.com/jporp/default.aspx.

11. Dr. Dégi László Csaba a fost invitat să devină membru al boardului editorial la revista Mentálhigiéné és Pszichoszomatika (Journal of Mental Health and Psychosomatics) care este un periodic interdisciplinar cu accent pe psihologia sănătății. Revista se ocupă de aspecte teoretice și practice privind granița dintre medicină, psihologie, sociologie, comunicare, antropologie și etică – subliniind importanța promovării sănătății fizice și mintale în loc să se concentreze asupra bolii. Mai multe detalii găsiți aici: https://akademiai.com/loi/0406.

12. Revista de Asistenţă Socială, în numărul 1/2019, vă propune zece articole originale atât în limba română, cât şi în limba engleză din toate domeniile asistenței sociale, unele dintre ele cu un focus special pe auto-îngrijirea profesională. Nevoia de auto-îngrijire profesională are relevanţă pentru toţi asistenţii sociali, indiferent de domeniul lor de expertiză. Practica de îngrijire de sine este esenţială pentru supravieţuirea şi creşterea profesiei de asistent social în România. Mai multe detalii găsiți aici: http://www.revistadeasistentasociala.ro/index.pl/numar_curent_en.

13. În perioada 22 – 23 februarie a.c. drd. Psiholog Clinician Florina Pop a participat în calitate de speaker la evenimentul intitulat Programul Stomacare. Acesta își propune să creeze un Board al Asistenților Specializați în Stomaterapie prin care să ofere argumente și soluții pentru introducerea în România a competențelor recunoscute de stomaterapeut. Agenda este atașată aici: https://goo.gl/DFjht6.

14. Vă recomandăm un nou articol din domeniu: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11136-018-2014-1.
Andreas Hinz, Alex J. Mitchell, Csaba L. Dégi, Anja Mehnert‑Theuerkauf (2019): Normative values for the distress thermometer (DT) and the emotion thermometers (ET), derived from a German general population sample. Quality of Life Research, 28/1, 277–282. IF 2.392.

15. Vă reamintim despre studiul internațional IPOS Survivorship Study 2018-2019. Vă rugăm cu stimă să completați și/sau să finalizați chestionarele deja începute până în 30 aprilie 2019. Experiența dumneavoastră contează, astfel că vă rugăm faceți click pe web site-ul de mai jos pentru a accesa chestionarul in limba română: https://redcap.miami.edu/surveys/?s=C8WAJ73KPP. Momentan, în limba română, avem 22 de chestionare completate și 86 chestionare completate parțial. Sondajului în limba română necesită să avem 100 de chestionare completate. Vă mulțumim mult pentru colaborarea dumneavoastră!

Newsletterul de Psiho-Oncologie apare trimestrial.

Cu deosebită considerație,

Dr. habil. Dégi L. Csaba PhD MSW

www.youtube.com/csabadegi
www.psychooncology.ro

  ###